De geestelijke gezondheidszorg gaat per 2014 veranderen. De focus verschuift naar zelfmanagement en preventie. De inzet van huisarts en praktijkondersteuner ggz (POG-GGZ) versterkt. Daarnaast zullen veel ggz-patiënten lager in de keten terecht komen. Zo schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
In vergelijking met de landen om
‘Patiënten met zwaardere psychische problematiek waarvoor de huidige vijf consulten niet toereikend zijn kunnen hierdoor binnen de basis ggz behandeld worden, zonder meteen te worden doorverwezen naar gespecialiseerde zorg.’
Ja, en kunnen in de Generalistische zorg 11 sessie krijgen… Hoezo einde beperking aantal sessies…..
Deze nivellering van professionaliteit heeft een historische context: https://www.zorgvisie.nl/Wachtwoord/?passwordRequestId=9EAE9640-E188-42A8-A107-58F0878230A6
Specialistische GGZ bij ‘klachten’ is niet duurder maar wel effectiever. http://ggzlaatzichhoren.wordpress.com/2013/05/08/reorganiseren-en-saneren-in-de-vrijgevestigde-ggz-een-pleidooi-voor-behoud-van-beroepskwaliteit/
alles moet een onsje minder maar om ons nu vergelijken met het buitenland wil ik eerst resultaten zien van dit buitenland met ons land. Zijn wij gelukkiger, meer/minder tevreden over onze gezondheid, gezonder en minder lang ziek of juist niet, minder vaak ziek etc etc. Wanneer alles zeer vergelijkbaar is en wij meer uitgeven aan gezondheidzorg dan ”het buitenland” dan zijn deze ingrepen gerechtvaardigd.
Schippers wil minder mensen in gespecialiseerde ggz,wie bedacht maatregelen om de 1stelijn uit te hollen met max. 5 consultvergoedingen?
Heb al vaker gezegd, dat je wat mankeert als je niet bij de zorg als cliënt ingeschreven staat….. Hèèèèel Nederland ligt ziek, vind je het vreemd dat de economie op zijn gat ligt?
Vanuit de overheid moeten ze degene die niet ingeschreven staan als client bij de zorg een ‘ lintje’ bezorgen. Dan zijn ze zo klaar!?
Els valt weer met een gebaar om te halen..
Had gezegd hou je poot stijf ‘de bijl erin met de GGZ’
Of zou Els zich niet meteen vanwege haar nicotine-verslaving niet in moeten schrijven?
ANDERS VALT ZE ZELF DIREKT UIT DE PRIJZEN.
Hoe beslissen die VWS ambtenaren dit? De GGZ uitgaven in Nederland zijn hoger dan in de omliggende landen, DUS die moeten naar beneden? Maar misschien zijn Nederlanders wel zieker, of zijn ze even ziek maar hebben ze er meer last van? Of misschien besteden die andere landen te weinig aan GGZ? Wie zal het zeggen? Wel is duidelijk dat als wij relatief weinig aan de cure uitgeven, dat dat geen reden is om meer aan cure uit te geven.