Minister Schippers van VWS wil dat er voor de zorgbranche veiligere alternatieven worden bedacht voor Whatsapp. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
De brief is een reactie op
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe brief is een reactie op
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Op zich is het feit dat WhatsApp haar berichten encrypt een goede ontwikkeling. De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) voegt daar snel aan toe dat de essentie niet de end-to-end encryptie is. WhatsApp probeert het gat naar de Amerikaanse overheid af te sluiten, maar zit zelf nog wel op alle data en daarmee geeft de KNMG en ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (onze Privacy Watchdog) aan dat artsen in Nederland WhatsApp nog steeds niet dienen te gebruiken. Lees artikeltje wat het Medisch Contact uitbracht: http://www.medischcontact.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/153466/WhatsApp-veiliger-maar-nog-niet-helemaal.htm?utm_source=abtest6712&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=20160407
WhatsApp verzameld ook de zogenaamde metagegevens mbt data zoals wanneer een bericht is verzonden en tussen welke partijen dat gebeurd. Uit de privacy policy van WhatsApp blijkt dat het bedrijf deze gegevens opslaat, analyseert en verkoopt of gebruikt door commerciele doeleinden.
Het Signal-protocol is weliswaar opensource, maar het is niet te verifiëren of WhatsApp de in zijn whitepaper beschreven technieken daadwerkelijk op die manier in de dienst heeft geïmplementeerd. De broncode van de rest van de software is namelijk niet publiekelijk beschikbaar en het is altijd goed om in het achterhoofd te houden dat het bedrijf in handen is van Facebook, dat een slecht imago heeft als het gaat om privacy.
@arnoud De encryptie van WhatsApp zorg nog niet voor betere privacy.
Opvallend. Sinds gisteren heeft WhatsApp end-to-end encryptie: https://www.whatsapp.com/faq/nl/general/28030015