Minister Schippers wil kleine ziekenhuizen helpen met het overeind houden van hun spoedzorg. Dat zei ze tijdens het Kamerdebat over het zorglandschap op 15 februari.
Tussenvorm
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanTussenvorm
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Begrijp ik onderstaande goed? Stelt de overheid geen norm (meer) voor aanwezigheid basiszorg, maar alleen de kwaliteit (IGZ) als die zorg er wel is? En betekent dat met gewenste marktwerking dat je dan mogelijk geen zorg hebt als het onrendabel blijkt?
Schippers wil niet dat de overheid een hoeveelheid basiszorg voorschrijft per regio. Dat is de taak van de zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen. ChristenUnie Tweede Kamerlid Esmée Wiegman vroeg of de minister zou ingrijpen als bestuur en staf hun verantwoordelijkheid niet nemen, of eenzijdig beslissingen opleggen die nadelig uitpakken voor de regio. Schippers vindt dit dus niet haar verantwoordelijkheid: “De verantwoordelijkheid blijft in het veld. Als je niet genoeg gynaecologen kunt vinden, heb je een probleem. Daar moet je zelf een oplossing voor vinden.”
Er staat in dit stuk: “Kleine ziekenhuizen krijgen al staatsteun”, dit is achterhaald, de steun is gebaseerd op een ver verleden, veel van die ziekenhuizen zijn nu onderdeel van een groter ziekenhuis, de meeste huidige kleine ziekenhuizen hebben geen vergoeding.