Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Schippers: ‘Zorgverzekeraars moeten selectiever gaan inkopen’

De akkoorden die minister Edith Schippers (VWS) afgelopen tijd sloot met onder meer de ziekenhuizen en verzekeraars zijn pas het begin. Dinsdag liet ze weten dat het wel zaak is dat de afspraken nu in de praktijk worden nagekomen.
Schippers: 'Zorgverzekeraars moeten selectiever gaan inkopen'

Tijdens een bijeenkomst in Den Haag

Registreren

6 REACTIES

  1. Ik raad ANH Jansen aan om de data zelf te bekijken en niet een onbenul zoals Paul Schnabel zomaar op z’n woord te geloven. Zoals ik al zei vergelijkt hij de zorgkosten incl buiten BZK uit 2008 met zorgkosten excl buiten BZK in 2011. Ja zo komt iedereen op een daling. Daarnaast geeft het CPB in diezelfde presentatie (http://www.cpb.nl/publicatie/zorguitgaven-en-overheidsfinancien-wat-staat-ons-te-wachten) aan dat de kosten binnen decennia zullen verdubbelen en dat dit of ten koste gaat aan: ‘considerable gdp loss’ of ‘crowding out of other government services and social securtiy’. Elke onbenul ziet toch dat een groei van 4% per jaar t.o.v. 1,75% economische groei per jaar niet houdbaar is zonder de belasting te verhogen, economische groeie te verzwakken en te bezuinigingen. Dat de OESO de date niet overneemt is panklare onzin. Ze hebben in eerste instantie de data verkeerd overgenomen en hebben dit later ook toegegeven en aangepast (http://orde.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsartikel/OESO-erkent-beloning-medisch-specialisten-was-lager.htm). Het zou mensen sieren om niet selectief boodschappen neer te zetten en die te vergroten, maar te kijken naar het hele plaatje. We kunnen best de zorgkosten laten stijgen, maar dat moet een bewuste keuze zijn en we moeten dan met zijn allen aangeven waar we dan op willen bezuinigen: onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid? Of willen we meer belasting betalen omdat we rijker worden? Allemaal legitieme keuzes. Maar ik kies er liever voor om de zorgkosten te temperen zodat op andere posten niet te veel bezuinigd hoeft te worden en de belasting niet hoeft te stijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Casper van Ewijk weet als geen ander hoe de vlag erbij hangt: top met wimpel en nog steeds fier en onbeschadigd. Zuivere zorgkosten bij ongewijzigd beleid in 2040 worden geraamd op 14% van het BNP. En dat is geen enkel probleem. Makkelijk te financieren en te dragen.
    Casper van Ewijk geeft netjes aan dat het de politiek en de ambtenarij zijn die paniek aan het zaaien zijn en met allerlei denkbare statistische ingrepen de schijn willen wekken dat de zorgkosten explosief stijgen, onhoudbaar, het land gaat ten onder aan de zieken en nooddruftigen.
    Onzin. De OESO weigert sinds 1 jaar de cijfers van VWS Nederland te accepteren wegens onbetrouwbaarheid: VWS schuift kosten bij de zorg die volgens de OESO en andere landen daar niet bij horen. Al eerder is Nederland op de vingers getikt wegens het voegen van kapitaallasten bij zorgkosten. De OESO moest al jarenlang de Nederlandse cijfers opschonen voor deze afwijking.
    Sinds vorig jaar geeft de OESO er de brui aan: de Nederlandse cijfers worden met een voetnoot afgedaan.
    Zoals gezegd: Griekenland is niet ver weg en Griekenland zelf heeft het niet van een vreemde. Paul Schnabel zegt het zelf openlijk in zijn presentatie: de Nederlandse statistieken zijn onbetrouwbaar geworden en dat om politieke en ambtelijke redenen.
    Dat er doelmatiger met de schaarse beschikbaar gestelde middelen kan worden omgegaan is zonneklaar: de AWBZ en de ziekenhuizen zijn zwarte gaten. Kaiser Permanente hanteert 2.5 ligdagen per patiént, Nederland zit op 5.3. Reken uit je winst als je het managementsysteem van KP overneemt. Zie ook Mayo en Cleveland Clinic. Qua kosten, Qua productie per specialist en qua uitkomsten.
    Met het nu voorgestane beleid van concentratie en specialisatie uit bezuinigingsoogpunt komen we er niet. Dat is vragen om problemen. Problemen die de verplicht verzekerden gaan raken. En Nederland heeft al een lagere levensverwachting dan ons omringende landen! Dat cijfer zal nog meer gaan dalen en VWS zal dat schuiven op de rokers en falen van beleid van ZZ naar GG.
    Zoals Paul Schnabel het overtuigend laat zien: gezondheidszorg is ouderenzorg. Meeste kosten worden gemaakt in de laatste 5 jaar van iemands leven. 80/20 regel gaat altijd op. En dat helpt een beleid van ZZ naar GG niet.
    Iemand heeft de paniek knop ingedrukt en die iemand heeft er belang bij om de paniek te laten voortbestaan. Die iemand is in dienst van de private verzekeraars. Die hebben als enigen belang bij voortgang van de paniek onder de lemmingen. Verdienmodel private verzekeraars in het Nederlandse Model is paniek en paniek beheersing. De Balkenende Norm geldt expliciet niet voor werknemers bij zorgverzekeraars. Prima geregeld en geen Tweede Kamerlid of Eerste Kamerlid stelt daar vragen over.

  4. Deze minister slaagt er iedere keer weer in te demonstreren hoe ontzettend weinig zij van de zorg begrijpt. Kwaliteit is op dit moment op geen enkele wijze betrouwbaar te meten. Dat een operatie veel wordt uitgevoerd zegt nog niets over de kwaliteit. Blijkbaar denkt mevrouw Schippers dat als ze het maar vaak blijft herhalen dat men er nog in geloven gaat ook.
    Niemand heeft op dit moment een betrouwbaar inzicht in de kosten in de zorg. Daarvoor ontbreekt nu eenmaal de informatie.
    Pas als die informatie er is kun je re beleid op baseren.

  5. Goed dat de bevolking weet gaat krijgen van de explosieve groei van de zorgkosten.
    De presentatie van Paul Schnabel was een farce. Hij vergeleek zorgkosten (binnen en buiten BZK) van 2008 met zorgkosten binnen BZK van 2011. Ja dan stijgt het tuurlijk niet. Die kerel moet eerst leren met cijfertjes omgaan voordat hij directeur mag worden van zo’n belangrijk onderzoeksbureau. Daarnaast geeft Casper van Ewijk meerdere keer aan dat de zorgkosten explosief stijgen en dit andere budgetten verdringt (onderwijs, infrastructuur, veiligheid, defensie, sociale zekerheid, etc…). De politici en ambtenaren moeten met behulp van zorgveld en de premiebetalers nu eens met echte oplossingen komen ipv doen alsof het wel goed komt. Blij dat Schippers dat eindelijk begint in te zien. Alleen jammer dat ze eerst de zorgkosten zelf laat stijgen van 60 mrd naar 75 mrd in 4 jaar tijd!

  6. Volgens de monetair geschoolde economen van het CPB is er geen financieel probleem met de stijgende kosten aan zorg in Nederland. Ook bij ongewijzigd beleid stijgen de zuivere kosten naar 14% van het BNP en dat kan Nederland makkelijk hebben.
    Hier een presentatie.
    Presentatie “Health spending and public finance”
    Dit is de presentatie die door Casper van Ewijk gebruikt is tijdens het seminar “Houdbaarheid overheidsfinanciën en zorguitgaven” op 12 mei 2011.
    CPB Presentatie | 12-05-2011 | Download (pdf, 527.8 KB)
    –Ook Paul Schnabel van het SCP ziet geen probleem en haalt het hele Ministerie VWS onderuit met zijn visie en cijfers. Zie zijn webcast op Farmaactueel.
    Beide sprekers wijzen op de rol van politici en ambtenaren in deze: die maken de problemen omdat zij vrezen dat er minder geld over blijft voor hun eigen agenda’s.
    Om naar Griekenland te gaan hoef je niet ver te reizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.