Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers die RegioPlus op woensdag 22 maart heeft gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS). Deze resultaten en met name de succesfactoren van de aanpak zijn van belang nu de zorgsector te maken krijgt met personeelstekorten.
In een periode van ruim twee
Goed te zien dat je zo nauwkeurig de resultaten hebt geanalyseerd. De regeling Cofinanciering sectorplannen, gesubsidieerd door het Ministerie van SZW, was gericht op nieuwe banen of baanbehoud tijdens de economische crisis, die goed uit kwam voor zorgwerkgevers tijdens de bezuinigingen.
Er is natuurlijk ook buiten deze regeling door werkgevers geïnvesteerd in Leren & Ontwikkelen van medewerkers. Zijn we daarmee klaar met scholing in de sector? Als je het ons vraagt niet. De snelle veranderingen in het werk en de arbeidsmarktvraagstukken voor de toekomst vragen blijvend in te zetten op bij- en nascholing en instroom van nieuwe medewerkers en behoud van personeel!
278 miljoen euro is aanvullend op de interne HRM activiteiten gezamenlijk in functiescholing en beroepskwalificatie verzorgenden IG, verpleegkundigen niveau 4 en Bachelor Verpleegkundigen ingezet. Mooi die samenwerking van regionale werkgevers en vakbonden. Het resultaat voor beroepskwalificatie valt me wat tegen: 10.000 van de 68.000. In heel Nederland werden vanaf 2014 extra 6000 verzorgenden IG, 3000 mbo-verpleegkundigen en bijna 1000 Bachelors opgeleid. Een goed begin als basis, maar er moet meer gebeuren.