Concentratie van de acute zorg gaat de knelpunten op de SEH’s van ziekenhuizen niet oplossen. De doorstroom op SEH’s stagneert doordat ziekenhuizen patiënten niet kunnen ontslaan. De grootste winst valt te behalen door betere samenwerking met acute zorg door huisartsen, ggz- en vvt-aanbieders. Dat beeld komt naar voren op het Zorgvisie-congres over acute zorg op 3 november.
Het tekort aan SEH-personeel maakt verdere
In 2020 werd door de stichting houdbronovoopen al gepleit voor een aanpak zoals die door collega prof Nanayakkara wordt beschreven. In een zgn Netwerkziekenhuis is er een 24/7 huisartsen spoedzorg waarbij de huisartsen in dienst zijn van het ziekenhuis. Tevens is er een tweede lijns SEH die laagcomplexe hoogvolume eerste hulp verleend. Deze zorg wordt van 8.00uur tot 23.00 uur 24/7 geleverd. Er is een achtervang van 80 transferium bedden .De Huisartsen kunnen patienten kortdurend ( tot 5 dagen ) opnemen voor analyse. In het ziekenhuis is een afdeling voor VVT , GGZ en GGD met korte lijnen naar de huisartsen en verpleeginstellingen. De zorg is vraag gericht. Er is een beddenhuis voor planbare zorg en een grote revalidatie afdeling . Bij grote calamiteiten is dat laatste beddenhuis binnen korte tijd beschikbaar te maken voor cohort behandeling. In de huidige setting is er een SEH open in de drie ziekenhuizen die samen het HMC haaglanden vormt. De doorloop tijd ( rijp en groen) is 4 1/2 uur meer dan 40 % van de patienten bestaan uit zelfverwijzers . In 2021 werden er in het West-Einde 225 acute multi trauma opgevangen ( minder dan 1 per dag) op een totaal aan SEH bezoeken van 40.000 .Er is een chronisch tekort aan tijdelijke opvang. De oplossing is even simpel als eenvoudig. Maak van het nieuwste ziekenhuis ( het Bronovo) een Netwerkziekenhuis ( patiënt centraal tussen de huisarts en de top klinische zorg. Dat betekend in de praktijk kortere wachttijden voor tweede lijns zorg . betere doorstroming van kwetsbare patiënten ontlasten van de huisartsen praktijk en er wordt een voorschot genomen op de exponentiële groei van de bevolking van den Haag met 14% .Dus inderdaad het sluiten van SEH’s in kleine ziekenhuizen is het paard achter de wagen spannen. Het tekort aan verpleegkundig personeel is een gecreëerd probleem ( numerus fixus voor verpleegkundige opleidingen) Door concentratie van de acute zorg verdwijnen er steeds meer verpleegkundigen uit de eerste hulp zorg. ze gaan liever als ZZPer in de ZBC’s aan de slag. Zorg dat het vertrouwen in de kennis en de kunde van de verpleegkundige wordt hersteld. Stop met het bizarre administratieve controle systeem. Korte lijnen directe contacten tussen de zorgprofessionals en patiënten dan kan die kleilaag aan zorgmanagers ( blijkbaar onontbeerlijk voor de grote zorgkastelen) er zo tussen uit. dan krijgt ook de RvB weer zicht op de werkvloer.
Lijkt me zomaar een prima plan.
groet Jan Sluimers Plast chirurg N.P
Er is een zekere parallel met de schaalvergroting voor boeren.
De bijwerkingen zie je pas later!
Een SEH verpleegkundige uit een regionaal ziekenhuis met korte lijnen past mogelijk helemaal niet zo goed in een ziekenhuis met meer dan 5000 medewerkers en veel opleidingen.
Een SEH is in kleinere ziekenhuizen ook vaak een service-afdeling voor extra (medische) zorg voor opgenomen patiënten.