Praktijkvoorbeelden
Heeft ‘passende zorg’ een nieuwe naam nodig?
De magie rond ‘passende zorg’ lijkt uitgewerkt, bleek op het Zorgvisie-congres passende zorg. Kan een nieuwe naam voor nieuw elan zorgen? "Zonder innovatieve bekostiging is passende zorg niet duurzaam."
‘Integreer palliatieve interventies in de normale COPD-zorg’
Wanneer moet je aan palliatieve zorg denken bij iemand met ernstige COPD? Altijd, is de opvatting van longarts Kris Mooren. Maar ze noemt het liever goede zorg dan palliatieve zorg.
Hybride thuismonitoring bij COPD vermindert aantal ziekenhuisopnames
Het grootste deel van de kosten, zorgbelasting en verlies kwaliteit van leven bij COPD wordt veroorzaakt door longaanvallen gevolgd door een ziekenhuisopname. Thuismonitoring kan het aantal ziekenhuisopnames en de ziektelast bij deze patiënten verminderen. Een hybride systeem waarbij gebruik is gemaakt van een app, smartwatch en een buddy van de patiënt laat vier keer minder ziekenhuisopnames en vijf keer minder ligdagen zien.
Passende zorg voor kwetsbare ouderen: niet behandelen is ook een optie
Bijna de helft van de opgenomen patiënten in het Radboudumc is kwetsbaar en kampt met multimorbiditeit in combinatie met psychische problematiek én complexe gezondheidsfactoren. Om over- en onderbehandeling te voorkomen en multidisciplinair te werken, heeft het Nijmeegse umc het centrum voor geïntegreerde zorg opgericht. Tijdens het Zorgvisie-congres Passende zorg deelde medisch directeur Yvonne Schoon de geleerde lessen.
‘Zorginstituties’ dansen naar een ‘passend zorgstelsel’
Een passend zorgstelsel groeit organisch doordat de NZa en het Zorginstituut een ruimere interpretatie geven van hun taakopvatting. “De zorginstituten dansen met het zorgstelsel, waardoor het geleidelijk verandert”, zei Jochen Mierau, hoogleraar economie van de volksgezondheid, op het Zorgvisie-congres over passende zorg op 19 maart in Utrecht.
Brabantse vvt leert burgers simpele zorgtaken zelf uit te voeren
Door de opgerekte interpretatie van zorg komen steeds meer taken op het bordje van de zorgprofessional terecht. Met een regionale aanpak willen Brabantse vvt-organisaties inwoners zelfstandiger maken en tijd vrijspelen voor essentiële zorg. Met verpleegkundigen in de lead werd er in één week een nieuwe klantenreis voor zelfstandig oogdruppelen uit de grond gestampt. “Wanneer zorgprofessionals vrijheid krijgen en niet iedereen er een plasje over hoeft te doen, kan er tempo gemaakt worden”, vertellen aanjagers Sanne van Beek en Linda van Puijenbroek.
GGz Breburg wil verder met mentale gezondheidscentra, maar het systeem stokt
Met de verkennende gesprekken in de Mentale Gezondheidscentra wil GGz Breburg de capaciteits- en wachttijdenmisère aanpakken. Na zo’n gesprek wordt beoordeeld wie daadwerkelijk gebaat is bij een behandeling in de ggz. Hoewel deze aanpak een kwart van de mensen buiten de ggz houdt, vreest GGz Breburg de aanpak te moeten terugdraaien. “Het is vijf voor twaalf”, aldus bestuurder Alex de Ridder.
In het Radboudumc is niet altijd opname nodig voor patiënten met een acuut herseninfarct
Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat bij ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten een ziekenhuisopname na een acuut herseninfarct niet nodig is. “Zij hebben weinig uitval en functioneren grotendeels zelfstandig. Deze groep komt in aanmerking om vanuit de SEH gelijk met ontslag naar huis te gaan”, zegt neuroloog Ewoud van Dijk.
‘De link tussen zorg en welzijn wordt nog onvoldoende gemaakt’
Met BlueRhoon wil Carla Bastemeijer van de gemeente Albrandswaard een Blue Zone maken. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar de meeste mensen gezond en gelukkig 90 jaar of ouder worden door een gezonde leefstijl. “Niet het verhelpen en behandelen van problemen en ziektes staat daarbij centraal, maar juist het behouden of verkrijgen van gezondheid en geluk”, zegt Bastemeijer.