Verpleegkundig leiderschap
Invoeren verpleegkundig zeggenschap: ‘grootste valkuil is dit halfslachtig te doen’
Christ-Jan Danen, bestuurder bij Thuiszorg West-Brabant (TWB) besloot senior-wijkverpleegkundigen echt aan het roer te zetten. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar oplossingen waren er altijd.
Bij SWZ zorg is zeggenschap tot op elk niveau vanzelfsprekend
Als het om zeggenschap gaat, wordt er bij gehandicaptenzorgorganisatie SWZ zorg in het Brabantse Son geen onderscheid gemaakt tussen beroepsgroepen. Behalve de OR en de drie cliëntenraden zijn er geen adviesraden. Nergens voor nodig ook, want iedereen beslist hier mee.
In de ggz is zeggenschap belangrijk, maar de stappen erheen zijn ingewikkeld
Tot drie jaar geleden was er van enig zeggenschap amper sprake bij ggz-organisatie Pro Persona. “Het was ingewikkeld te organiseren”, zegt bestuurder Patricia Esveld. Nu zijn er twee adviesraden voor de verpleegkundige beroepsgroep die het contact tussen bestuur en werkvloer verbeteren. Maar er is nog een weg te gaan.
‘Zeggenschap betekent niet dat verpleegkundigen aan elke tafel moeten zitten’
Sinds het OLVG in 2021 het Verpleegkundig Stafbestuur (VSB) oprichtte, zet het ziekenhuis vlotte stappen om de positie van de beroepsgroep te verstevigen. “Dat doen we heel weloverwogen”, zegt Pien Beltman, sinds augustus in de raad van bestuur van het OLVG. “Het raakt belangen en oude structuren die mensen prettig vinden. Dat kan wel eens schuren.”
Zo ontwikkelde verpleegkundig leiderschap zich door de jaren heen
Jeanette Halter onderzocht aan de Erasmus Universiteit verpleegkundig zeggenschap vanuit een feministisch perspectief in Nederlandse ziekenhuizen tussen 1955 en nu. Hoe heeft het verpleegkundig leiderschap zich ontwikkeld sinds die tijd?
Hoe staat het landelijk met verpleegkundig zeggenschap?
Een belangrijke maatstaf voor verpleegkundig leiderschap is de mate waarin verpleegkundigen zeggenschap ervaren over de inhoud en ontwikkeling van hun beroep. In 2023 werd de Wet Zeggenschap van kracht, die precies daarover gaat. Wat is de stand van zaken na een jaar?