Zorginstituut Nederland pleit voor een maatschappelijk debat over passende zorg voor mensen met kanker. “Iedereen in Nederland moet zich bewust zijn van de grenzen aan oncologische zorg. Het is tijd om met elkaar in gesprek te gaan over wat waardevolle zorg is”, zegt voorzitter Sjaak Wijma.
Wat passende oncologische zorg is, is natuurlijk dit: zorg die de kwaliteit van leven (KvL) op peil houdt of verbetert, en/of bij niet al te zeer teruglopende KvL het leven verlengt. Daar zal iedereen het dan ook snel over eens zijn.
Het bleek zelfs dat de formule waarmee een passende prijs daarvoor berekend kan worden ook verrassend eenvoudig is. Hij staat beschreven op https://gezondezorg.org/vergoedingsregulering.
Hét grote punt echter, waar de politiek al decennialang geen standpunt over durft in te nemen uit onwetendheid en angst voor stemmenverlies, is hoeveel een quality-adusted life year (QALY) mag kosten. Dáár zal het gesprek met de minister al snel over moeten gaan.
Toevoeging: En als de politiek daar nu eindelijk wel eens een standpunt over inneemt, wordt het gesprek met de patiënt voor de behandelaar ook een stuk makkelijker. Want de behandelaar kan dan alleen nog maar behandelingen aanbieden die werkelijk iets bieden, tegen kosten die in verhouding staan tot de effectiviteit ervan en de prevalentie van de betreffende kankersoort.