Inzet op passende zorg moet de volumeprikkel uit het zorgstelsel halen. Het Zorginstituut gaat onzinnige zorg uit het verzekerd pakket verwijderen en de risicoverevening voor zorgverzekeraars op de schop nemen. ‘Ziekenhuizen moeten stoppen met opvulzorg’, zegt Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter Zorginstituut.
Het lijkt een open deur: onzinnige
Van alle emoties is wantrouwen wel de duurste. Wat zinnige zorg is (alleen de kwalificatie al) zou het expliciete domein van de medische professional moeten zijn. Tot mijn verbazing zijn het vaak de omstanders en niet de behandelende artsen die om voortgang van een behandeling vragen en worden deze zaken tot aan de rechter uitgevochten.
Alternatieve geneeskunde in een verzekeringspakket kan ik niet weigeren ook al ben ik niet gerust op de zinnigheid.
In het huidige systeem wordt steeds meer tijd en dus ook geld besteed aan het wegnemen van het wantrouwen (administratieve last is gegroeid tot 25 tot 30 % van de zorgbesteding van de gemiddelde specialist) de multomappen brigade die hiervoor is opgetuigd neemt een steeds grotere hap uit het zorg budget. Misschien handig om daar eens naar te kijken voor artsen ervan te betichten onzinnige zorg te leveren.
jan sluimers
Helemaal eens met de heer Wijma. Echter, als toevoeging wil ik hier melden dat het niet alleen geldt voor het basispakket. Bij alle zorgverzekeringen zitten alternatieve, niet-bewezen behandelingen in de aanvullende module. Ik ben dus verplicht bij het afsluiten van een aanvullende verzekering extra te betalen omdat er ook de onzin behandelingen in zijn verzekerd!
Zorgaanbieder mogen alleen passende zorg aanbieden. Te dwaas van woorden. Een cliënt komt binnen in het circuit van zorgverlening en plots ontstaat er discussie ”wat is passend”
Beter is te beginnen met het PGB budget te gaan verlagen. Ouders zorgen voor eigen kinderen á 12,- per uur. Dit bedrag is absurd hoog!