Hans Gellekink is lid van de Raad van Bestuur van Saxenburgh Medisch Centrum dat naast ziekenhuiszorg ook ouderenzorg biedt. Marco van Diest is directeur Benelux van Hermed Medrott dat veertig jaar actief is in het merkonafhankelijk beheer van medische technologie.
Veel beweging en ontwikkeling
Het is 2015 als Saxenburgh financieel in zwaar weer verkeert. Het medisch centrum is genoodzaakt kritisch te kijken wat behoort tot haar absolute kernactiviteiten en voor welke thematiek ondersteuning van buiten kan worden gezocht. “Medische technologie is een onderwerp waar veel beweging en ontwikkeling in zit”, licht Hans Gellekink, bestuurder bij Saxenburgh toe. “Voor een wat bescheidener ziekenhuis als dat van ons is het een uitdaging om daar kennis en kunde op bij te houden. Je hebt het bovendien over een specialisme waar de arbeidsmarkt niet ruim in voorziet.”
Kennis en kunde versterkt
Saxenburgh ging een partnerschap aan met Hermed Medrott. Niet omdat het ziekenhuis de zaak niet op orde had, licht Marco van Diest, directeur Benelux van de Europese expert in het totaalbeheer van medische technologie, toe. “Wel hebben wij de kennis en kunde aangevuld en daarmee versterkt.” Hermed levert vaste mensen die in de dagelijkse praktijk één team vormen met de medewerkers van Saxenburgh. Ze leren van en met elkaar, houden elkaar scherp. Bovendien beschikt het ziekenhuis daarmee over een achterban die over de Nederlandse grenzen kijkt. Een meerwaarde, weet Marco van Diest. “Als een ziekenhuis een apparaat wil aanschaffen, weten wij uit andere landen of dat apparaat voldoet. Daarnaast kijken wij hoe vaak een firma onderhoud doet, wat ze inhoudelijk doen en of dit de lading dekt, en we kijken of de kosten in relatie tot het onderhoud zijn. Dat benchmarken wij vervolgens met anderen.”
‘Je kunt vandaag de dag niet op alle fronten alles zelf doen ’
Continuïteit, kwaliteit en kostenbesparing
Naast continuïteit in de inzet van medische apparatuur en de rust dat certificering en andere wettelijke vereisten geregeld zijn, levert samenwerking met Hermed een kostenbesparing op van maar liefst 10 procent, stelt Van Diest. En dat tegen een vaste prijs. Het zorgt er volgens Hans Gellekink voor dat het investeringsbudget op een goede manier wordt besteed. “Ook een ziekenhuis als Saxenburgh investeert heel veel in medische apparatuur. Vaak gaat het om keuzes die je eens in de tien jaar maakt. Dan is het prettig dat een derde partij met veel ervaring met je meekijkt.” Al hecht Marco van Diest eraan te zeggen dat uiteindelijk het ziekenhuis bepaalt wat ze aanschaffen. “Wij hebben daar ‘slechts’ een adviserende rol in.”
Samenwerken? Vanzelfsprekend!
Hoewel het samenwerkingsmodel tussen Saxenburgh en Hermed een vanzelfsprekendheid lijkt, vindt het vooralsnog in Nederland weinig navolging. Dat heeft met koudwatervrees te maken denkt Marco van Diest. “Hoofden van diensten zijn nog weleens bang om hun autonomie te verliezen.” Hoe gaat men daar in Saxenburgh mee om? “Inherent aan samenwerken is het willen toelaten van een derde partij in je organisatie”, beaamt Hans Gellekink. “Wij vonden dat ook best spannend. En nog steeds. Want waar stopt de samenwerking en hoe ver ga je daarin?” Toch ontkom je er volgens hem in de zorg niet aan. “Je kunt vandaag de dag niet op alle fronten alles zelf doen.” Het ziekenhuis werkt dan ook op zorginhoudelijk gebied intensief samen. Met andere ouderenzorginstellingen, met huisartsen. “Wij zijn echt van het netwerken en samenwerken”, stelt de bestuurder tot besluit. “En daar krijgen we ook veel voor terug. Iedereen is van harte welkom om in ons prachtige nieuwe ziekenhuis te ervaren hoe we dat in de praktijk doen.”