Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sociale Zaken: Met deze 9 criteria weet je of je zzp’er bent

Voor de Belastingdienst is een zzp’er een werknemer als er een gezagsverhouding is met de opdrachtgever en als hij zich heeft verplicht om arbeid te verrichten. Dat staat in de ‘Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties’, die is verschenen in aanloop naar de beëindiging van het moratorium op de handhaving van de Wet DBA. Met negen criteria wordt duidelijk of iemand zzp’er of werknemer is.
© Forgem / stock.adobe.com

1 Inspanningsverplichting

Een inspanningsverplichting wijst op

Registreren

3 REACTIES

  1. Ik vrees dat dit alles de vorm gaat aannemen van de toeslagenaffaire, waarbij de overheid het controleren en dreigen met straffen rucksichtslos toepast zonder de consequenties te overzien voor de zorg, dus van duizenden uren zzp inzet ineens naar nul proberen te gaan door er keihard in te vliegen. Met name tav dit punt (onderste deel van punt 3): Ook kijkt de Belastingdienst of het werk “een structureel karakter” heeft. Zo ja: “Dan is er volgens de jurisprudentie meestal sprake van een arbeidsovereenkomst.” Dat zou 90% van ZZP inzet in alle sectoren onmogelijk maken. Ook de medisch specialisten in een maatschap zouden hierdoor niet meer kunnen werken vanuit zelfstandigheid. Immers hun werk is in alle ziekenhuizen cor business voor wat een ziekenhuis doet. Een hogere mate van inbedding is nauwelijks voor te stellen. Inzet van zorgverleners die zzp’er zijn is in Nederland van wezenlijk belang! Denk aan PGB cliënten die niet passen bij een reguliere thuiszorgorganisatie, denk aan terminale thuiszorg. Maar denk ook aan ziek en piek ondersteuning binnen zorgorganisaties. Het vastleggen dat een zzp’er maximaal een bepaalde periode ingezet zou kunnen worden en dat er meer criteria zijn die bepalen of een opdracht mag gezien worden als opdracht door een zelfstandige dat onderschrijf ik. Maar de criteria Inbedding en Gezagsverhouding zijn te groot, te algemeen en daardoor onwerkbaar. Met als gevolg een nog groter Zorginfarct in 2025 en gigantisch hoge kosten voor inzet van uitzendkrachten en detacheringen, immers grote, rijke detacheerders kunnen meer bieden aan de zorgverleners die flex willen werken dan de zorgorganisaties zelf.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe is dit voor de medisch specialist in vrije vestiging binnen een MSB?
    1 Inspanningsverplichting
    Een medisch specialist heeft een inspanningsverlichting, geen resultaatverplichting. Volgens deze stelling geen ZZPer.
    2 Bepaling werkzaamheden
    De medisch specialisten van een vakgroep bepalen vaak hoe ze samen de werkzaamheden vakinhoudelijk uitvoeren, dit doen zowel medisch specialisten in vrije vestiging als medisch specialisten in loondienst. Werktijden en rasters van de polikliniek en operaties zijn eigenlijk door het ziekenhuis bepaalt. Lijkt volgens deze definitie ook geen ZZPer
    3 Is werk onderdeel van organisatie?
    Volgens deze stelling geen ZZPer.
    4 Persoonlijke invulling van werk
    Als medisch specialist mag je niet zomaar een externe collega voor jou laten werken zonder ‘toelating’ door het ziekenhuis, vaak genoteerd middels een ‘toelatingsovereenkomst’.
    5 Hoe komen afspraken tot stand?
    Tegenwoordig afspraken tussen het MSB en het ziekenhuis, niet tussen de medisch specialist en het ziekenhuis. Volgens deze stelling zeer twijfelachtig.
    6 Hoe is betaling geregeld?
    Afrekening gebeurt niet met een factuur, maar een deel van de omzet van het ziekenhuis wordt toegekend aan het MSB. Volgens deze stelling geen ZZPer (binnen het MSB).
    7 Hoogte beloning
    Logex verdeelmodellen met een 80-120% bandbreedte, weinig mogelijkheden om de inkomsten substantieel te verhogen door ondernemerschap. Wellicht een uitzondering voor specialisten met onverzekerde zorg. Volgens deze stelling geen ZZPer.
    8 Loopt opdrachtnemer risico?
    Een medisch specialist moet nog altijd zelf zorgdragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit pleit nog voor de zelfstandige.
    9 Gedraagt iemand zich als ondernemer?
    Een medisch specialist in vrije vestiging binnen een MSB/ziekenhuis is niet te onderscheiden van een medisch specialist in loondienst. Volgens deze stelling geen ZZPer.
    Vrij beroep
    Medisch specialisten worden volgens de wet beschouwd als beoefenaars van een vrij beroep. Vrije beroepen zijn werkzaamheden waarbij het leveren van persoonlijke diensten, gebaseerd op specifieke expertise en een academische achtergrond, centraal staat. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen, tandartsen, advocaten en accountants. Als medisch specialist is er vaak sprake van persoonlijke beroepsuitoefening met verantwoordelijkheid voor medische handelingen, wat binnen de definitie van een vrij beroep past.
    Een vrij beroeper die als zelfstandige werkt kan door de Belastingdienst worden aangemerkt als schijnzelfstandige. Dit gebeurt als uit de praktijk blijkt dat de arbeidsrelatie niet voldoet aan de voorwaarden voor echte zelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt daarbij naar factoren zoals gezagsverhouding, de mate van zelfstandigheid en of er sprake is van verplichte persoonlijke arbeid zonder vrijheid om werk zelf te regelen of om meerdere opdrachtgevers te hebben.
    Wanneer een zelfstandige feitelijk hetzelfde werk verricht als een werknemer, met bijvoorbeeld vaste werktijden en onder gezag of toezicht, dan kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de arbeidsrelatie feitelijk een dienstbetrekking is en daarmee onder dezelfde arbeids- en belastingregels zou moeten vallen als een werknemer.
    Het is daarom belangrijk dat er een duidelijk onderscheid bestaat tussen hoe een vrij beroeper als zelfstandige werkt en hoe een werknemer functioneert om mogelijke problemen te voorkomen.
    Ik wens de medisch specialisten, de politiek en alle ander stakeholders veel sterkte met de discussie of de meeste medisch specialisten binnen een MSB wel of niet zelfstandig zijn.

  4. De regio Den Bosch beschikt over voldoende verpleegkundigen in loondienst en kan ZZP verpleegkundigen missen! Een collectieve discriminatie van de opdrachtgevers ( bij loondienst werkgevers ) en blijkbaar in alle zorgbranches stelde dit in een stoer dogma vast voor verpleegkundigen.
    De reactie van de verpleegkundigen op zzp -basis en ook van de collega’s in loondienst moet nog blijken, maar naast een overtreding van de anti-discriminatie wet, kan nu -vrij direct- verbreking van deze zzp relatie in die regio volgen. ( immers dit stoere beleid geldt niet voor artsen, administratief consult, enz. Of dat beleid de patiëntenzorg zal schaden en of wachtlijsten nu toenemen en of, door toenemende werklast, de collega’s in loondienst hiervan de dupe worden zal gaan blijken. De recente criteria voor passend zzp-schap is een hoger loon dan de CAO en geen invulling van een functie, onder een chef, maar beperkt tot de erkende zelfstandige deskundige Beroepsuitoefening conform art 33 Wet Big op tijden die zijn overeengekomen en via een rekening ( geen loonstrook ) worden betaald. Een nieuwe offerte als zzp-er zal hiermee nog meer modelmatig moeten gaan worden, zeker in Den Bosch.
    Dus laat u niet discrimineren en stop in die regio zo snel mogelijk, want deze opdrachtgevers hebben u niet nodig ( de patiënten en collega’s misschien wel )!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.