Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS stelt de overheveling van de begeleiding niet uit. Hiermee negeert ze het verzoek van de gemeenten om de overheveling van de begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo uit te stellen tot 2014.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft
Het mag niet zo zijn dat gehandicapten nog meer afhankelijk worden van gemeentelijk beleid. Een handicap is niet gemeente grens gebonden. Nu gebeurt het regelmatig dat een gehandicapte de moeizaam verkregen hulomiddelen weer moet inruilen omdat deze verhuist. In de nieuwe gemeente moet alles weer opnieuw aangevraagd worden.
Begeleiding voor bijvoorbeel dag opvang moet niet kunnen verschillen per gemeente.
Begeleiding t.g.v. een lichamelijke handicap is noodzakelijk en kan niet per gemeente verschillen
Maak gehandicapte beleid tot een landelijk beleid
Weet je wat het hele slechte is in die overheveling?
Als je twee mensen hebt die beiden DEZELFDE flinke handicap hebben MAAR IN VERSCHILLINDE GEMEENTEN WONEN; dan kan de ene gemeente erg noodlijdend zijn en de andere heel rijk (die zijn er).
De eerste wordt heel lang aan het lijntje gehouden en ktijgt tenslotte niets of heel weinig (en dat is heel erg) en de ander krijgt een binnen en buiten rolstoel 2 weken na het indienen van het verzoek (deze uitlating is een praktijkervaring !!!)
Het gaat weer worden zoals het vroeger was onder de ABW/Trm.
De AWBZ had nl. niets te maken met ziektekosten,maar was in eerste aanleg bedoeld om ouders van gehandicapte kinderen te vrijwaren van het gemeentelijk verhaalsrecht ex art 55 ABW,naar aanleiding van de televisieaktie Open Het Dorp
van Mies Bouman in 1962.
De VGN is voorstander van het in één keer overheveling van de extramurale begeleiding en kortdurend verblijf voor nieuwe en bestaande cliënten per 1 januari 2014.