Burgers moeten een rol krijgen in de discussie over de uitvoering van de stelselwijziging. Dat betoogt Hans-Martin Don, voorzitter van de Koepel Wmo-raden. ‘Het grootste probleem is dat er nog steeds geen concrete plannen liggen.’ Don pleit voor meer tijd om de plannen uit te voeren en voor een landelijke participatieraad van burgers.
‘Er
Ik ondersteun de behoefte dat burgers met van alles moeten kunnen mee praten. Maar als het om collectieve belangen gaat die vanuit de burgers beinvloed zouden moeten kunnen worden, dan zouden de belangenorganisaties met name op lokaal niveau die rol moeten spelen. In Rotterdam vindt al geruime tijd overleg plaats tussen de gemeente en de belangenorganisaties over met name de decentralisatie van Awbz taken. Dus hebben de burgers via hun belangenorganisatie de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Namens de verstandelijk gehandicapte burgers van Rotterdam neem ik zeer actief aan dat overleg deel. Of het effect daarvan ons, belangenorganisaties, tevreden zal stellen moet nog blijken. Tijdens Rutte 1 waren we betrokken bij de discussie over een uitgangspunten notitie Awbz-Wmo, maar net voor de finish konden we daar mee stoppen, omdat Rutte 1 struikelde. De klus is er daarna nog groter op geworden, omdat gemeenten nu een verzorgingsstad moeten gaan opbouwen, op een manier waar geen enkele ervaring mee is.
Het overleg circuit dat nu op volle toeren draait, moet beleidsdocumenten opleveren die aan de gemeenteraad worden gepresenteerd en daarover kan dan de Rotterdamse Wmo-adviesraad, SPA22, ook nog advies uitbrengen.
Ik wil niet vooruitlopen op het resultaat van alle overleg dat tot nu toe in Rotterdam heeft plaats gevonden en nog verder zal plaats vinden, maar voor geinteresseerden verwijs ik naar de website http://www.platformvgrijnmond.nl