Opleidingen in het middelbare beroepsonderwijs zijn te verschillend en sluiten onvoldoende aan op de – toekomstige - praktijk in de ouderenzorg. Snelle aanpassingen zijn nodig, daarom moet een taskforce op nationaal niveau met voorstellen komen. Dat is de conclusie van onderzoekers van Maastricht University.
De aansluiting tussen onderwijs en praktijk
Mij lijkt het opstellen van criteria voor een onderzoek naar de fysieke en psychologische gezondheid van de zorgkandidaten als eerste in het werk van de taskeforce ge-implementeerd te moeten worden .Simpel : onderzoek eerst de geschiktheid van de zorgkandidaat. Voor de verdediging van het vaderland en de rechtsstaat worden geen alpha-hulpen ingezet en word je eerst uitgebreid getest. Waarom niet ook voor de ZORG?? Of zijn dit toch meer Melkertbanen ten dienste van “”te dure”” al afgeschreven mensen ?? Gescheiden theorie en praktijk zijn vergelijkbaar met de verhouding bestuurders en “”werkvloer””.Onze vorm van APARTHEID.
Dat er geen binding aan de praktijk is, ligt aan de in het verleden veranderde reguleringen in de opleidingen. In de oude inservice opleidingen was de binding van de docenten aan het betreffende huis een dwingende noodzaak. Daardoor waren deze opleidingen ook goed en duidelijk aan de betreffende huizen gebonden. Natuurlijk zijn daar argumenten tegen te bedenken. Maar het grote voordeel was, dat die opleidingen elke dag getoetst werden aan de praktijk, iets waarvan we nu alleen nog maar kunnen dromen. Wat we nu kunnen doen (wat wij ook omzetten) is samen te werken met een opleiding, zodat we die binding aan de praktijk van alle dag hebben
Weer terug naar die goede oude in-service-opleiding! Houdt de hele organisatie alert.
Typisch Nederland ?
Opleiding en bestuur ouderenzorg worden naar locaties verplaatst die geen directe binding hebben met de zorg, een proces dat nu zo een 15 jaar gaande is.
De MBO opleidingen sluiten niet aan bij de praktijk, wij geven inmiddels zelf theorie plus toetsen na e learning wanneer de studenten op de afdeling stage lopen
Wat een goedkoop advies: een taskforce van de overheid heeft nog nooit iets opgeleverd. Je kunt beter spreken van een taskfarce. Kijk naar het MKB: daar worden opleidingen weer gekoppeld aan de praktijk door nauwe samenwerking tussen ROC en bedrijven.
Dit is een onderzoek met een vergelijkbare uitkomst als “wanneer je in de regen loopt, word je nat”. We constateren dit al jaren en met de invoering van het nieuwe opleidingsstelsel en de breed opgeleide verzorgendsen is het alleen nog maar erger geworden.Wie gaat er nu eens wat aan doen?