De grote steden hebben 's nachts een overschot aan seh-capaciteit. Ze kunnen makkelijk per toerbeurt 's nachts hun spoedeisende hulp (seh) openhouden, stelt gezondheidseconoom Guus Schrijvers. Minister Bruno Bruins vindt dat zorgverzekeraars een belangrijke rol hebben bij het beter organiseren van de acute zorg.
In de grote steden Amsterdam, Rotterdam,
Hoe komt u daar in godsnaam bij? Sorry hoor maar dit is absoluut totale onzin! Wachttijden vanwege de drukte lopen op tot UREN!
Dat lijkt mij een onzalig plan… Ten eerste:de indruk wordt gewekt dat er maar een patiënt per anderhalf uur wordt aangeboden klopt eenvoudigweg niet… er is op spoedeisende hulpen vaker sprake van overbelasting, zeker ‘ nachts…
Naast hun primair taak, namelijk het opvangen van (acute) patiënten hebben spoedeisende hulpen vaak ook een belangrijke functie binnen de ziekenhuizen zelf. Niet alleen met expertise en ondersteuning van acute situaties binnenshuis, maar ook omdat de mogelijkheid tot opvang van acute patiënten vaak de start is van een behandeltraject. Het al dan niet permanent sluiten van een spoed eisende hulp heeft dus ook grote financiële consequenties voor de ziekenhuizen.
Elk ziekenhuis heeft vaak ook te maken met een maximale opname capaciteit per dag(deel)…
Die ziekenhuizen die een (geopende) spoedeisende hulp zouden hebben krijgen dan te maken met een onevenredig zwaar aanbod van op te nemen patiënten. Als opname door te weinig capaciteit van de organisatie “achter” een spoedeisende hulp niet lukt, dan moeten er patiënten uitgeplaatst gaan worden. Een ingewikkeld en langdurig proces en veel gezeul met patiënten is dan het gevolg. Dat is niet zomaar op te lossen door grotere ziekenhuizen. Kok sin sitter reconfigure met capacité its problèmes en sinon genoodAakt patients nuit te plaatsen.
De ziekenhuizen zo inrichten dat zij ook binnenshuis voldoende capaciteit en expertise hebben om onvermijdbaar groter aanbod van patiënten vanuit een spoedeisende hulp op te vangen lijkt mij een ingrijpende en kostbare zaak, zeker voor de duur van een overgangsperiode.
Dan hebben we ook nog de ziekenhuizen die het op den duur zonder spoedeisende hulp moeten gaan doen, ook zij moeten hun organisatie gaan herstructuren om toch aan voldoende opnames te kunnen komen, opnames die noodzakelijk zijn voor het behoud van hun bestaansrecht.
Secundair betekend dat zeulen met patiënten ook weer een extra belasting op de toch al door drukte zuchtende en krakende ambulancediensten…
Om over de patiënt-vriendelijkheid en de kwaliteit van zorg en de arbeidsvreugde van het zorgpersoneel maar te zwijgen…
duidelijk weer een plan van een Excel-sheet manager. Meer met minder! Op papier zal het zeker kloppen. Veel SEH’s functioneren nu suboptimaal door gebrek aan middelen en mensen en hebben de rustige nacht nodig om op adem te komen en alles te verwerken. Ik ben benieuwd en ik laat me graag verrassen dat ik het helemaal mis heb.
Even een verbaasde reactie:
1. “ziekenhuizen in de grote stad die op minder dan 5 kilometer van elkaar afliggen, sluiten ’s nachts om beurten hun seh”. Om beurten? Roulette? Kom je met een SPOED geval naar de verkeerde (gesloten) spoed….het is geen koopavond.
2. “doelmatigheid” is een vreemd begrip. Stormvloedkering kun je dan ook beter afschaffen.
3. “doelmatigheid en lage aantallen” Als de rest van het ziekenhuis niet sluit om 18 uur, dan kan voor dat enkele geval gerust een arts van een afdeling komen…
Kom graag een keer meedoen aan deze discussie.
Mail gerust, we zijn altijd open: m.bouquet@tallkingresults.com