Telemonitoring is enorm in opkomst, maar de resultaten zijn niet zonder meer positief. In veel gevallen leidt het niet tot minder kosten, ziekenhuisopnames en SEH-bezoek. Sterker nog: in sommige gevallen neemt de zorgvraag juist toe. Dat blijkt uit een recente studie van het Radboudumc. Telemonitoring is dan ook geen kant-en-klare-oplossing om zorggebruik en -kosten te drukken, stellen de onderzoekers.
Een patiënt met behulp van digitale
Dank voor het artikel; goed dat er meer aandacht komt voor Telemonitoring en Telecare. Maar de kop boven het artikel roept wel wat vragen op als je het artikel uitgelezen hebt. De inzet van deze technologie laat in diverse landen zijn meerwaarde zien als het op de juiste wijze wordt ingezet en een aantal randvoorwaarden zijn ingevuld. En daar ontbreekt het nu juist aan. Het het probleem zit niet bij de telemonitoring zelf, maar het probleem zit in het landschap waarbinnen het zijn waarde moet bewijzen. En dat zou de kop kunnen zijn: “Onder de juiste voorwaarden en bij juiste inzet levert telemonitoring grote meerwaarde op!
Want daar zit nu de pijn: Nederland is een klein land maar het ontbreekt aan regie, visie en middelen om de juiste voorwaarden te creëren. Er ontstaat geen schaal waarop inzet logisch is omdat er niet op gestuurd wordt: iedereen kiest zijn eigen pad.Nu is Nederland in de zorg een versnipperd landschap waar ieder zijn eigen turfje heeft gecreëerd en onderlinge uitwisseling van informatie een utopie lijkt.