Gehandicaptenzorg

Op de foto: Marc van Ooijen, bestuursvoorzitter van De Zorggroep

Marc van Ooijen: ‘Toekomstbestendige ouderenzorg vergt meer dan zorg leveren’

Een versterkte eerste lijn, alternatieve woonvormen, zorgzame wijken en focus op positieve gezondheid. Met die pijlers koerst De Zorggroep op nul extra verpleeghuisplekken in 2040. “Transformeren vraagt zorgzame gemeenschappen ontwikkelen en ondersteunen”, vertelt bestuursvoorzitter Marc van Ooijen.
Gehandicaptenzorg

Kooiman: ‘Maak zichtbaar dat het werken in de zorg enorm verrijkend is’

Geen negativiteit over personeelstekorten, maar positiviteit over hoe leuk het is om te werken in de gehandicaptenzorg. Hanneke Kooiman, bestuursvoorzitter van ASVZ, wil haar tijd niet besteden aan geklaag over de tekorten, maar werken aan creatieve oplossingen.
Duurzaamheid
Foto: OLVG

Groener en goedkoper: vijf ideeën voor circulaire zorg

De zorg gooit jaarlijks 300 miljoen kilo afval weg. Steeds meer zorgaanbieders en leveranciers laten zien dat het anders kan. In deze aflevering van Groene rakkers vijf circulaire voorbeelden.
Passende zorg
Op de foto: Yvonne de Jong, expert informele zorg

‘Samenwerking met informele zorg kent geen wettelijke belemmeringen’

Niet juridische haken en ogen, maar de cultuuromslag vormt het grootste obstakel bij informele zorg. Dat ziet Yvonne de Jong, expert informele zorg bij Vilans. “Besteed aandacht aan transitiepijn en ontwikkel een integrale visie met duidelijke kaders”, adviseert De Jong.
Kwaliteit

De best gelezen opiniestukken van 2024

Van discussies over het eigen risico en bureaucratie tot het gebruik van moderne technologie en de toekomst van zzp'ers in de zorg en van de wijkverpleging; de grote thema's die in 2024 speelden in de zorg komen terug in de best gelezen opiniestukken van Zorgvisie.
Financiën
Wim Groot

Wim Groot: ‘Kabinetsbeleid werkt averechts in de zorg’

Het ontbreekt de zorg aan ondernemerschap. Dat stelt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. “De Albert Heijn bedelt ook niet met een schaaltje bij de ingang om in online boodschappen te kunnen investeren.”
Duurzaamheid
Op de foto: Ilyes Machkor

‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”
Gehandicaptenzorg
Op de foto: bestuurders Hanno Brandsema en Angélique Koevoets

Bestuurders Ipse de Bruggen: ‘De financiering van onze complexe zorg is niet houdbaar’

Altijd meer mogelijk. Dat was jarenlang het adagium van Ipse de Bruggen. Maar met steeds meer VG7-cliënten, personeelstekorten en een vastgoedopgave van 350 miljoen euro is het tijd voor herbezinning. Dat vertellen bestuurders Angélique Koevoets en Hanno Brandsema in hun honderd dagen analyse.
Personeel

ABN Amro: ‘Handhaving zzp-wet groot risico voor de zorg’

De impact van de handhaving van de zzp-wetgeving in januari is vooral voor de zorg “een groot risico”. Met name door het zeer hoge percentage schijnzelfstandigen, maar ook omdat veel medewerkers in de zorg zzp’er zijn: 170.000.
Personeel
zzp'er in de zorg

Zorgorganisaties moeten bedden sluiten vanwege Wet DBA

Zorgorganisaties moeten afdelingen afschalen en sluiten vanwege de handhaving van de Wet DBA. Er is te weinig personeel voor de OK en te weinig personeel om de avond- en nachtdiensten en de 12- en 24-uurs diensten in te vullen.

Over gehandicaptenzorg

Wat is de gehandicaptenzorg?

Van mensen met een lichamelijke beperking tot personen met een lichte verstandelijke beperking en mensen met een zeer ernstige meervoudige beperking: ze vallen allemaal onder de gehandicaptenzorg. De sector wordt gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Eind 2016 werkten er ongeveer 165 duizend mensen in de gehandicaptenzorg. Zorgaanbieders in de sector kunnen lid worden van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de branchevereniging. De huidige vraagstukken in de gehandicaptenzorg gaan vooral over de kwaliteit van zorg en leven, eigen regie, de 18+-problematiek en de zorg voor kinderen met een zeer ernstige meervoudige beperking.

Lees meer

Na twee jaar van overleg werd in mei 2017 het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2017-2022 opgenomen in het register van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In het Kwaliteitskader, dat is opgesteld door de VGN, IGZ, vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties en zorgkantoren, beschrijft de sector wat volgens hem goede (Wlz-)zorg is voor mensen met een beperking. Het kader werd in 2016 door 24 aanbieders van gehandicaptenzorg getest aan de hand van proeftuinen. Door het kwaliteitskader komt de nadruk in de sector de komende jaren te liggen op persoonsgerichte zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van cliënten. De vraag is steeds: wat vindt een individuele cliënt van de zorg die wordt geleverd? Wat vindt een groep cliënten ervan? En hoe vinden de teams van medewerkers dat ze zelf functioneren? Het kwaliteitskader moet er ook aan bijdragen dat cliënten meer eigen regie krijgen.

E-health

De gehandicaptensector zet flink in op het gebruik van e-healthtoepassingen in de zorg voor cliënten. Zo zijn er tal van hulpmiddelen die ervoor moeten zorgen dat cliënten zelfstandiger kunnen leven en worden er in Het Dorp (onderdeel van Siza) woningen gebouwd waarin bewoners de laatste technologische snufjes kunnen gebruiken.
Het gebruik van e-health in de gehandicaptenzorg levert wel discussie op. Zo stelden ouders en medewerkers vragen bij het gebruik van ‘uitluistertechnologie’, waarbij er geen medewerker meer in de buurt van cliënten in een instelling slaapt. In plaats daarvan hangen er camera’s en/of microfoons in de kamers van cliënten zodat medewerkers kunnen zien of er ’s nachts zorg nodig is. Volgens sommige ouders en medewerkers leidt dit tot onveilige situaties. De VGN liet weten juist veel te zien in dit soort e-healthoplossingen, omdat technologie volgens de brancheorganisatie juist kan helpen bij de veiligheid en effectiviteit van zorg. Ook kunnen cliënten door middel van technologie meer regie krijgen over hun leven.

Toegang tot de Wlz

In de gehandicaptenzorg is discussie over de toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) voor kinderen met een beperking. Deze groep kan op basis van toegangscriteria van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) niet altijd een Wlz-indicatie krijgen. Het CIZ geeft bijvoorbeeld geen Wlz-indicatie als onduidelijk is of iemand levenslang beperkt is en of iemand de rest van zijn leven 24 uur per dag zorg nodig zal hebben. Volgens VGN-directeur Frank Bluiminck is dit bij kinderen lang niet altijd duidelijk, omdat de manier waarop zij zich ontwikkelen zich lastig laat voorspellen. De directeur denkt dat de meerderheid van de kinderen met een beperking daardoor geen Wlz-indicatie krijgt, terwijl die wel nodig is. In juli 2017 liet het ministerie van VWS weten het probleem te onderschrijven, maar het is nog onduidelijk of er maatregelen worden genomen om het probleem op te lossen.

18+-problematiek

Een ander vraagstuk in de gehandicaptenzorg betreft jongeren met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen die 18 jaar worden. Op dat moment mag deze groep de zorg wettelijk verlaten, maar in de praktijk blijkt volgens sommige zorgbestuurders dat ze dit niet altijd aankunnen. Er zijn jongeren die zonder zorg een drugsprobleem ontwikkelen, in het criminele circuit terechtkomen of in handen vallen van loverboys, omdat ze zeer beïnvloedbaar zijn. Er zijn nog geen wettelijke kaders om de jongeren tot na hun 18e verjaardag te blijven behandelen. Wel is de Wet zorg en dwang door de Tweede Kamer goedgekeurd. Hierin staat dat mensen met een verstandelijke beperking gedwongen opgenomen kunnen worden in een instelling wanneer dit een ernstig nadeel kan voorkomen. De Eerste Kamer moet zich nog over dit wetsvoorstel buigen.

Uitgelicht congres

Masterclass de Dokter en de Dood 

Masterclass Complexity Thinking

Cultuursensitieve Zorg Congres