Vastgoed

Gehandicaptenzorg

Bouwsubsidie is voor ouderen, niet voor ouderen met een beperking

De subsidie waarmee woningcorporaties zorggeschikte woningen voor ouderen kunnen bouwen, sluit ouderen met een beperking uit. Bestuurder Erik Gerritsen van woningcorporatie Ymere is verwikkeld in een Kafkaiaanse discussie met hoge ambtenaren van het ministerie van VWS. 
Duurzaamheid
Foto: OLVG

Groener en goedkoper: vijf ideeën voor circulaire zorg

De zorg gooit jaarlijks 300 miljoen kilo afval weg. Steeds meer zorgaanbieders en leveranciers laten zien dat het anders kan. In deze aflevering van Groene rakkers vijf circulaire voorbeelden.
Duurzaamheid
Op de foto: Ilyes Machkor

‘Duurzaamheid vraagt een regionale aanpak’

Tijdens de geboorte van zijn zoontje werd Ilyes Machkor (31) geconfronteerd met de enorme afvalberg in het Dijklander Ziekenhuis. Het vormde voor hem het startschot om zich in te zetten voor een groene zorgsector. Eerst in het ziekenhuis, nu bij Zilveren Kruis. “Ik wil systemische obstakels opruimen.”
woonzorgmarkt private equity overheid

Wat de Nederlandse zorgwoningmarkt kan leren van het buitenland

Ondanks de nog milde vergrijzingsdruk zijn de kosten voor langdurige zorg in Nederland nu al heel hoog. Andere landen doen dat beter.
Vastgoed

Bejaardenhuis nieuwe stijl versterkt onderlinge steun

Aantrekkelijke gemeenschappelijke ruimten en een mix van bewoners met en zonder zorgvraag. Dat kenmerkt de Liv inn van woningcorporatie Habion. De eerste in Hilversum is een groot succes, dus komen er meer.
Vastgoed
Mantelzorgwoning

‘Ruimte voor 100.000 mantelzorgwoningen in Nederland’

In potentie zouden er 100.000 mantelzorgwoningen kunnen worden gebouwd in de tuin van burgers die daar hun ouders willen verzorgen als zij dat nodig hebben. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de woningnood, maar regelgeving en hoge kosten lijken vooralsnog in de weg te staan.
Vastgoed
Zorgvastgoed 660

Bestuurders vragen Agema om uitweg bij afgewezen subsidieaanvraag

Bestuurders Marti Paardekooper van het zorgkantoor Zilveren Kruis, Erik Gerritsen van Ymere en Saskia Baas van Philadelphia hebben minister Fleur Agema van het ministerie van VWS dringend verzocht om gebruik te maken van een hardheidsclausule bij een subsidietraject voor nieuwbouwwoningen. Eerder werd het verzoek van de drie partijen van 1 miljoen euro voor woningen voor ouderen met een beperking afgewezen door VWS.
Vastgoed
Gezonde werkomgeving

Hoe daglicht en schone lucht de zorg verbeteren

Minder ziekteverzuim, meer werkplezier én betere zorg: een gezonde werkplek voor zorgverleners levert veel op. AnneMarie Eijkelenboom onderzoekt wat daarvoor nodig is.
Vastgoed

Het huis als mantelzorger ondersteunt op basis van zintuigen

Masi Mohammadi onderzoekt slimme ruimtelijke oplossingen die ouderen ondersteunen, zowel binnenshuis als in de omgeving. Bijvoorbeeld door contact te stimuleren. “Ontmoetingen hebben net zo’n goede invloed op de hartslag en de bloeddruk als medicijnen.”
Passende zorg

Een inclusief zorggebouw maakt mensen zelfredzamer

In toegankelijke gebouwen vinden ook mensen met beperkingen makkelijk hun draai. Wat zijn de kenmerken van een inclusief ontwerp? Roy Kleise van Visio en Dionne van der Waal van Amstelring vertellen.

Over vastgoed

Zorgen om zorgvastgoed

Ziekenhuizen en aanbieders van intramurale zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de bekostiging van hun vastgoed. Dat was tot circa tien jaar geleden wel anders. Toen droeg de rijksoverheid de verantwoordelijkheid voor de bouw van zorginstellingen. In het publieke stelsel ontbraken prikkels voor zorgaanbieders om efficiënt met zorgvastgoed om te gaan. Daarom wilde de overheid de verantwoordelijkheid voor vastgoed overhevelen naar de zorg. Zorgaanbieders wilden ook af van het oude bouwregime, dat ze als betuttelend ervoeren. Zo schreef het inmiddels opgeheven Bouwcollege in detail voor hoe breed gangen en deuropeningen moesten zijn.

Lees meer

Zorgaanbieders hebben nu veel meer beleidsvrijheid. Maar het lijkt erop dat ze de financiële risico’s van vastgoed soms onderschatten. Garandeerde de overheid vroeger de betaling van rente en afschrijvingen met een stempel van het Bouwcollege, nu moeten zorgaanbieders de kosten vergoed zien te krijgen in tarieven. Daarover moeten ze onderhandelen met zorgverzekeraars. Met banken moeten ze goede voorwaarden afspreken. Onzekerheid is troef.

Nieuwbouwziekenhuizen in problemen

De ziekenhuizen zijn in 2008 als eerste overgegaan op het nieuwe bouwregime. Voor ziekenhuizen die nog in het oude stelsel waren begonnen met bouwen, golden er overgangsregelingen. Die zijn inmiddels verlopen. Ziekenhuizen moeten voor de financiering van hun bouwplannen aankloppen bij banken. Die zijn steeds kritischer geworden over nieuwbouw, zeker nadat enkele nieuwbouwziekenhuizen in grote financiële problemen kwamen en bijna failliet gingen. Banken komen alleen nog over de brug als er een degelijk businessplan is. Ook willen ze vertrouwen hebben in het bestuur en de medisch specialisten. Een plan met een te optimistische inschatting over de groei van de omzet kan tot grote problemen leiden als die tegen blijkt te vallen. De vergoeding die ziekenhuizen krijgen in de tarieven is bij nieuwbouwziekenhuizen de eerste jaren vaak niet voldoende om de kosten te betalen. Ziekenhuizen proberen dan ook tijdelijk hogere tarieven te krijgen van verzekeraars. Tegenover de risico’s van nieuwbouw staan ook voordelen. Zo trekken ze vaak meer patiënten door de aantrekkelijkheid van het nieuwe gebouw. Verder is er een trend om steeds kleiner te bouwen, omdat een deel van de zorg naar huisartsen en andere eerstelijnsaanbieders gaat. Misschien bestaat een ziekenhuis over 20 jaar wel alleen nog uit operatiekamers, spoedeisende hulp en intensive care en wordt de overige ziekenhuiszorg elders gedaan.

Vastgoed in intramurale ouderenzorg

De aanbieders voor intramurale zorg zijn pas in 2012 overgegaan op een bouwregime van meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze moeten zelf beslissingen nemen over investeringsbeslissingen. Het overgangsregime geldt in de care tot 2018. Vanaf dat moment is de dekking van kapitaallasten volledig afhankelijk hun zorgprestaties. Als hun productie onvoldoende inkomsten genereert om de kapitaallasten te dekken, hebben ze een financieel probleem. Leegstand is dus kostbaar. Nu krijgen zorginstellingen in de tarieven nog een vaste vergoeding via de Normatieve Huisvestingscomponent (NHC). De overheid wil die vergoeding flexibel maken en onderwerp maken van onderhandelingen tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Daartegen is veel verzet. Zorgaanbieders vrezen dat ze zo steeds minder geld krijgen voor zorgvastgoed. En er zijn al veel ouderenzorgaanbieders in financiële problemen door het kabinetsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen. De afbouw van lichte zzp’s ging voor veel instellingen te snel. Ze kampen met leegstand van verzorgingshuizen of hoge kosten om verzorgingshuizen om te bouwen tot verpleeghuizen. Voor die instellingen is het zorgvastgoed een financiële molensteen. Voor zorginstellingen die op tijd de juiste beslissingen hebben genomen, is zorgvastgoed juist een bron van extra inkomsten.

Huren van vastgoed

Een speciale groep vormen de zorginstellingen die hun zorgvastgoed niet in eigen bezit hebben, maar die huren van een woningcorporatie. Vaak gaat het om langlopende contracten van wel 20 of 30 jaar. Als een zorginstelling minder vergoeding krijgt voor zorgvastgoed, terwijl de huur wel gewoon moet worden opgehoest, ontstaat er een financieel probleem. Zeker als de woningcorporatie het huurcontract niet wil herzien. Opzeggen van de huurovereenkomst is geen gangbare weg, laat de jurisprudentie zien. De enige uitweg is om samen met de verhuurder tot vernieuwende vastgoedconcepten te komen, die aansluiten bij toekomstige generaties ouderen.

Gehandicapten en ggz

Gehandicaptenzorgaanbieders en ggz-instellingen kampen weer met een ander probleem. Ze liggen van oudsher op grote terreinen in de natuur. Maar er is een trend om steeds minder gespecialiseerde zorg te verlenen binnen de eigen muren. Gehandicapten willen zo veel mogelijk in de samenleving leven. Ook in de ggz krijgen meer mensen psychische hulp in hun eigen woonomgeving. Dat vraagt om nieuwe bouwconcepten. En afbouw van de grote instellingen in de natuur.