Transparantie over de prijzen van ziekenhuizen leidt tot ongewenste prijsconcurrentie en duurdere zorg. Concurrentie op kwaliteit levert veel meer.
Dat stelt Hugo Keuzenkamp, lid raad
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat stelt Hugo Keuzenkamp, lid raad
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Hiermee is aangetoond dat louter transparantie van tarieven tot het tegengestelde effect kan leiden van wat je eigenlijk wilde bereiken. Maar er is niet mee aangetoond dat transparantie onzin is. Leg de tarieven maar uit: burgers zijn niet dom.
De 'all in one' benadering breekt ziekenhuizen op. Door zeer complexe, planbare en chronische zorg gemixt/kris-kras te behandelen en te factureren lopen in feite meerdere business modellen met elk een hoge omzet(risico) voor het ziekenhuis, door elkaar. Dat impliceert dat tarieven altijd een gemiddelde, vaak te hoge prijs uitdrukken.
Dit probleem is op te lossen door het totaal aan zeer complexe, vaak multidisciplinaire snijdende zorg in een separaat business (zorg) model/RVE onder te brengen. En datzelfde te doen met de planbare zorg en zonodig met de chronische zorg. Uit onderzoek in vergelijkbare ziekenhuizen blijkt, dat met deze ingreep de productiviteit van de planbare zorg met 20 % stijgt, wat weer miljoenen scheelt.