Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag poll: ‘Inzetten van bewezen innovaties is de kortste route’

Voor de vijf respondenten deze week is het duidelijk: natuurlijk moet er meer aandacht en geld naar innovaties die bewezen effectief zijn. Maar makkelijk is het niet per se om dat in de praktijk ook te doen. “We weten dat de kosten voor de baten gaan,” aldus een bestuurssecretaris in de ouderenzorg.
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Digitalisering kan een kwart van het personeelstekort in de zorg oplossen, bleek uit het rapport van adviesbureau SiRM in opdracht van VWS. De meeste winst valt te halen in de verpleging, met als koploper in potentiële besparing de slimme medicijndispenser, die medicatie op het juiste moment vrijgeeft. Dat kan omgerekend jaarlijks bijna een miljard euro besparen.

De medicijndispencer

In 2019 begon zorgorganisatie Omring met het grootschalig gebruik van een medicijndispenser en gekoppeld registratiesysteem. Met positieve ervaringen als gevolg. En wat bleek? Er werd een tijdswinst geboekt van 2,5 uur per klant per week. Toch wordt er ook nog altijd veel tijd en geld geïnvesteerd in nieuwe innovaties en toepassingen, en blijft aandacht voor bestaande ideeën uit.

“Inzetten van bewezen innovaties is de kortste route naar het verlichten van werkdruk en/of verhogen van kwaliteit.” Doordat geld leidend is in de besluitvorming, gebeurt dit echter niet altijd. “Medewerkers (en mogelijk ook cliënten) moeten leren omgaan met de innovatie en de innovaties moeten aangeschaft worden (en onderhouden). Dat kost geld. Zolang we niet bereid zijn om deze kosten te vergoeden, kan de zorg deze innovaties niet inzetten en blijft de onwenselijke situatie van hoge werkdruk of te lage zelfredzaamheid, bestaan.”

Logisch toch?

Manager digitale zorg in de eerstelijnszorg zegt: “Dit antwoord heeft geen motivatie nodig! Kijk alleen al naar de inzet van e-consult, online afspraken of herhaalmedicatie via het patiëntenportaal.” Sinds vier jaar bestaat OPEN-eerstelijn, en toch “zijn er praktijken die hier niet of nauwelijks mee begonnen zijn.”

Te weinig geïmplementeerd

“Er wordt veel geïnnoveerd en opnieuw bedacht, maar te weinig echt goed geïmplementeerd”, vindt een specialist ouderengeneeskunde. Hoofd innovatie, medische technologie in de ziekenhuiszorg zegt dat er vaak makkelijker geld te vinden is om te innoveren en te onderzoeken dan om bestaande innovaties te implementeren. “Not invented here syndrom. Twijfels over de bewijskracht van anderen maken dit moeilijk.”

De omvang te groot

Een projectleider in de gehandicaptenzorg benadrukt de omvang van het ‘laaghangend fruit’, die is te groot om en te complex. “Echte aandacht voor de verandering door alle betrokkenen is essentieel wil het een plek gaan krijgen in bestaande werkprocessen.”

Doordat er geen directe winst te zien is van de investering, blijft de inzet van bepaalde innovaties uit. Om met de woorden van de bestuurssecretaris in de ouderenzorg af te sluiten: “We moeten zorgen dat de medewerkers die er zijn, het vol kunnen blijven houden. Het lost een deel van het personeelsprobleem op. En wees eerlijk; de medewerkers in de zorg zijn het waard!”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.