Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag poll: ‘Hoe vaak een ingreep wordt uitgevoerd, zegt niet alles’

De poll van deze week luidde: 'Volumenormen zijn een slechte graadmeter van kwaliteit van hoogcomplexe ziekenhuiszorg'. De helft van de respondenten is het hier mee eens. Zij vinden: hoe vaak een ingreep wordt uitgevoerd, zegt wel degelijk wat over de kwaliteit van zorg, maar niet alles. Uitkomsten van zorg zijn ook belangrijke graadmeters voor de kwaliteit van zorg. Net als de mate van samenwerking in een zorgpad.
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Bestuurders, managers, verpleegkundigen en artsen helpen de discussie over de concentratie van zorg verder door in de Zorgvisie-poll andere criteria voor kwaliteit van zorg aan te dragen: klinische en patiëntgerelateerde uitkomsten, hoe vaak een patiënt incontinent wordt na een operatie bij prostaatkanker, de kwaliteit van de voor- en nazorg, de mate van samenwerking in een zorgpad, het functioneren van een team, het optimaliseren van het interne proces en soepele contacten met ketenpartners.

NVZ trapt op de rem

Ziekenhuisbestuurder Bart Berden pleit voor meer tijd om te onderzoeken welke factoren, naast aantallen, leiden tot meer kwaliteit en efficiëntie. Hij reageert op een eerder bericht van Zorgvisie waaruit blijkt dat de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) op de rem trapt bij de gesprekken in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de concentratie van vaatchirurgie en oncologie. Sommige voorstellen zouden volgens de NVZ verder gaan dan wat in het IZA is afgesproken en zouden niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.  

Recht op de beste zorg 

Het argument van Berden dat de ziekenhuiswereld teveel op z’n kop gezet wordt door concentratie van zorg kan bij een manager capaciteit niet op veel sympathie rekenen. “Iedereen in dit land heeft toch recht op de beste zorg. Als dat betekent dat een ziekenhuis bepaalde hoog complexe zorg niet meer kan leveren, so be it. Er is nog zoveel andere zorg de komende jaren die nodig is. Er is werk genoeg voor ieder ziekenhuis, ongeacht of het klein of groot is.”

Ondergrens

Een onderzoeker wijst toch ook op relevantie van aantallen en draait de redenatie van de NVZ om. “Er is geen onderzoek dat aantoont dat weinig doen, beter is. Er is beslist een ondergrens.” 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.