Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag poll: Passende zorg heeft nieuwe energie nodig

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Dertien van de zeventien Zorgvisie-lezers die reageerden op onze poll zijn het erover eens: passende zorg heeft nieuwe energie nodig. "Laten we onze energie steken in resultaten opleveren met betrekking tot ontregelde zorg en kosteneffectieve zorg."
Beeld: Canva

De poll pretendeert niet representatief te zijn voor alle lezers van Zorgvisie of de zorg, maar geeft een inkijkje in opvattingen die leven bij onze lezers.

‘Beetje ziek’

Zo schrijft een CEO binnen de ziekenhuiszorg “een beetje ziek” te worden van nieuwe termen die te pas en te onpas gebruikt on misbruikt worden. “Laten we onze energie steken in resultaten opleveren met betrekking tot ontregelde zorg en kosteneffectieve zorg (voor mij zijn alle andere hetzelfde als deze wat duidelijkere term). Ik snap niet dat bestuurders blijven hangen bij dit soort trivialiteiten terwijl er zoveel belangrijks moet gebeuren.”

Een andere bestuurder binnen de ziekenhuiszorg vraagt zich voor wie de zorg passend is. “Voor de portemonnee van de zorgverzekeraar? Voor de patiënt? Voor de zorgorganisatie zodat deze kan blijven bestaan?” Hij verwijst naar de definitie van de NZa en het zorginstituut uit 2020. “Passende zorg is zorg die van waarde is voor de gezondheid en het functioneren van het individu, tegen een redelijke prijs. In de praktijk merk ik dat er vaak geknipt wordt in plaats van het totaal te blijven overzien”

Terug naar de basis

De bestuurder merkt op dat met alle programma’s en akkoorden die er zijn, IZA, GALA, Preventie in de zorg, Hoofdlijnenakkoorden, Nationaal Preventieakkoord, Sportakkoord, Kansrijke Start, Langer Thuis en Juiste Zorg op de Juiste Plek, “dan verlies ik wel soms het overzicht”. “Wat als we nu terug gaan naar de basis. En ook breder dan zorg kijken. Dat we het hebben over een hulpvraag (op welke gebied dan ook) en vanuit daar levensbreed inventariseren wat de mens met zijn netwerk zelf kan, welke ondersteuning nodig is, en het budget de mens laten volgen?”

Veel lezers vragen ook om duidelijkheid. Een manager binnen de ziekenhuiszorg schrijft: “Alsjeblieft geen nieuwe naam: we zijn dan weer jaren achter de wagen met het definiëren wat deze nieuwe term behelst: ik zou graag willen dat het gaat om de praktijk.” Een GZ-psycholoog sluit zich hierbij aan. “Steeds andere termen gebruiken is alleen maar verwarrend en geeft onduidelijkheid, juist als de algemene deler van al die thermen de betekenis is van hetzelfde fenomeen.”

Een projectleider binnen de eerstelijn vindt dit ook. “Niet de naam veranderen maar kijken waarom het niet lukt te doen wat de bedoeling is.” Een zorgverkoper binnen de ouderenzorg merkt op: “Het moet duidelijk zijn waar het over gaat, geen nietszeggende en tegelijkertijd alleszeggende term.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.