De provincie Groningen wil een achtergestelde lening van tien miljoen verstrekken aan de Ommelander Zorggroep. ‘Ik wil onderzocht hebben of dit geen staatssteun is’, zegt Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis.
De voorgenomen lening maakt onderdeel uit
Het is tekenend voor de vermeende concurrentie tussen de verzekeraars onderling dat Menzis zich in een krimpende ‘markt’ meent te kunnen permitteren een tien jarige omzet garantie aan een ziekenhuis te geven. Wat als Menzis. volgens de Minister opererend voor eigen rekening en risico, binnen die 10 jaar failliet gaat? Wat als het marktaandeel van Menzis in die regio drastisch wijzigt? Wat als de NL politiek alsnog de terugval optie van Hans Hoogervorst oproept? De deadline daarvoor is 2016. Daarna is er geen weg naar normalisering meer mogelijk en kunnen de Menzissen van deze NL wereld hun gang gaan. Na 60 jaar lobbyen werd ‘gekozen’ voor het huidige hybride zorgstelsel. ‘Stuck in the mud’ was de analyse van de ambtelijke werkgroep. Menzis gaat ervan uit dat we nog tenminste 10 jaar in de Groningse boerenklei vast zullen zitten.
Waarom moet er daar een nieuw groot ziekenhuis worden gebouwd? Waarom kan niet worden volstaan met handhaven Winschoten en eventueel verbouwen tot poliklinieken en kortstondige opname? Wat Kaiser Permanente kan in de USA kan Menzis toch ook wel in Groningen? Gemiddelde ligdag 2.3 dag? Dan kan je met veel kleinere ziekenhuizen toe. Waarom wel geld steken in de bakstenen en niet in de zorg?
Langdurige, dus complexe, ziekenhuiszorg naar Groningen? Of is de reisbereidheid van die rode Groningers minder dan Menzis verwacht? Of vreest Menzis een Rode opstand?
Laat ook daar die Rechter te Breda maar eens zijn blik op werpen.
https://www.zorgvisie.nl/Financien/Verdieping/2014/6/Zorgverzekeraar-aanbestedingsplichtig-1548276W/
Op basis van een analyse van de toepasselijke wet- en regelgeving overweegt de rechter dat zorgverzekeraars, hoewel zij werkzaam zijn in een zekere mate van concurrentie, niet onder normale marktvoorwaarden actief zijn. Zorgverzekeraars dragen de met de uitoefening van hun activiteiten verbonden verliezen niet zelf, aldus de rechter. Daarbij komt dat CZ geen winstoogmerk heeft. Verder wordt geconcludeerd dat de vereveningsbijdrage en rijksbijdrage die CZ ontvangt, meer dan de helft van haar inkomsten vormen. Daar staat volgens de rechter géén specifieke (contractuele) tegenprestatie tegenover, althans dat heeft CZ niet laten zien.
Forse consequenties
Blijft dit vonnis overeind, dan heeft dit forse consequenties. Immers, zorgverzekeraars en zorgkantoren zullen hun opdrachten dan conform de strakke(re) regels van de Aanbestedingswet 2012 en de bijbehorende Gids Proportionaliteit (Europees) moeten aanbesteden.
–Leg het voor aan die Rechter te Breda. Van de ACM en de NZa zal de blijde boodschap niet moeten komen. Daar beslist de Minister uiteindelijk. Zo gaat dat met onafhankelijke ZBO’s in dit land.