Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Uitwisseling zorgdata te ingewikkeld in Nederland’

Mark van Dorresteijn
Nederland kan een voorbeeld nemen aan Amerika als het gaat om het delen van data tussen zorginstellingen. Dat zeggen Wim de Koning, CEO Fenestrae en Harm-Jan Wessels, CEO Forcare. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in interoperabiliteit tussen systemen in de gezondheidszorg,
‘Uitwisseling zorgdata te ingewikkeld in Nederland’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De Koning en Wessels waren onderdeel

Registreren

3 REACTIES

  1. Het uitwisselen is qua techniek inderdaad helemaal niet moeilijk, maar mag niet worden onderschat. Zorg kent nuance en individualisering. Naast al genoemde organisatorische problemen (er is bottom up en top down nodig, men moet ook willen uitwisselen) zijn er toch op technisch vlak issues. Nederland draagt fors bij aan het maken van standaarden. Maar dit levert de remmende voorsprong op. Diverse standaarden in gebruik zijn informatieve versies met kinderziekten. Nu de normatieve standaarden beschikbaar zijn blijven we toch hangen in de oude versies. De workarounds hebben een nieuwe business case nodig om tot toepassing van de echte standaarden te komen.
    Een tweede issue is de individualisering. Berichten zijn tot nu toe op de grootste gemene deler gericht. Maar voor de patient is ziekte specifieke informatie noodzakelijk en hoe voeg je die toe? Daar zijn nog geen afspraken over. Ook kent de zorg al decennia het gebod dat elke mens uniek is. Maar hoe individualiseer je dan de informatie in een standaardbericht? Hier zijn goede en bewezen technieken voor (detailed clinical models / zorginformatiebouwstenen) maar worden nog niet voor dit doel toegepast.

  2. Lees alle reacties
  3. Het echte probleem is dat nederland niet WIL uitwisselen. Vervolgens wordt een excuus bedacht waarom het niet kan of wordt het zo moeilijk gemaakt dat het niet lukt.
    De techniek is nooit het probleem geweest. Ter llustratie. in de logistiek wordt al jarenlang van alles uitgewisseld over goederen en transporteurs (sinds de FAX). Daarom weten we welke gevaarlijke stoffen over de weg en het water gaan.
    Het grootste probleem van dit soort projecten is dat mensen denken dat het ICT (automatiserings)projecten zijn. Het zijn veranderingfsprojecten waarbij partijen het eens moeten worden welke gegevens men wil uitwisselen (en door anderen laten inzien). Daar komen we al jaren NIET uit. Het EPD is mislukt en we gaan er stiekem mee door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.