Restwarmte van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zal in de toekomst 1700 woningen in de stad Groningen gaan verwarmen. Hiertoe heeft UMCG samen met woningcorporatie Nijestee, netbeheerder Rendo Duurzaam en de gemeente Groningen een intentieverklaring getekend.
De vier partijen gaan een uniek
1. Centrale industriele restwarmte distribueren naar decentrale woningen is een wat achterhaald principe van duurzaam energie gebruik, dat vooral wordt gepropageerd door netwerkbeheerders, de “transporteurs”.
2. Er zijn tot op heden geen succesvol renderende restwarmte projecten waar de eindgebruiker voordeel van heeft ondervonden.
3. UMCG kan veel beter de eigen restwarmte omzetten in eigen electriciteit voor eigen gebruik. Dit voordeel kan worden doorberekend ten gunste van de patient.
4. Dit restwarmte project lijkt meer op een duurzaamheids imagoproject, zoals er nu veel in Nederland(uit de hand) lopen.
5. In het algemeen kun je stellen dat een bedrijf/organisatie dat duurzaam wil doen moet beginnen met reduceren van de eigen energie verspilling in plaats van deze verspilling te distribueren als voordeel voor “iemand” anders.