LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter. Hij voert waardegedreven zorg stapje voor stapje in bij het LUMC. ‘We willen wetenschappelijk bewijzen dat het leidt tot betere kwaliteit tegen lagere kosten.’
‘De zorg is toe aan een
“Er is nul, echt nul wetenschappelijk bewijs dat VBHC ook werkt. (…) Het Porter-model heeft wel een goede kant: het legt de nadruk op uitkomsten die relevant zijn voor patiënten.”
FC: VBHC voor deze discussie even reducerende tot uitkomstgebaseerd kwaliteitsmanagement, hangt de eerste stelling af van hoe je wetenschappelijk bewijs definieert.
Als men daarbij de Cochrane-normen hanteert heeft dhr. Spaan gelijk. Maar neem het voorbeeld van de prostaatkankervordering, zoals beschreven op https://www.zorgvisie.nl/prostaatkankeroperaties-verdwijnen-uit-regionale-ziekenhuizen/.
Als men de mannelijke, t.a.v. de genoemde normen onderlegde lezers van deze pagina de vraag stelt aan welk ziekenhuis men zelf de voorkeur zou geven, zal de overgrote meerderheid toch een van de vier genoemd onder ‘Koplopers prostaatkanker’ kiezen. Ik zou het in ieder geval wel weten.