Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaat het te zwaar en dus te duur inschatten van zorg door instellingen ('upcoding' ) aanpakken. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. Instellingen mogen minder zelf indicaties maken.
Van Rijn neemt direct maatregelen naar
Gemeente zet deze mensen aan het werk maar de werkplekken voldoen niet aan veiligheids eisen.Arbo nog nooit van vernomen.
Meer geld maar niet daar waar het thuis hoort
Van niks naar 4 dat is kassa.
Hoezo nog meer geld naar gemeente en de zieken dan?
Wat doet van rijn met oneigenlijk gebruik van geld door zorgloketten
Als hulpverlener wil je het beste voor de patient en men kiest liever te hoog dan te laag. Precies indiceren wat nodig is, in termen van zorg, kan namelijk niet meer. Ik praat het opzettelijk en vanwege financieel gewin over- indiceren niet goed, maar het is ook inherent aan het systeem dat je in categorieen moet indiceren en dan soms een hap teveel moet aanvinken.
Het gaat over de indicatie voor langdurige en chronische zorg, de inschaling van de zorgzwaarte en dus de vergoeding die de patiënt krijgt.
Juridisch kun je je afvragen waar het probleem ligt: de instelling die de diagnosen zwaarder dan werkelijk in het dossier opneemt, of het CIZ die op basis van de juiste documenten de zorg hoger indexeert.
Eigenlijk is het niets anders dan het gevolg van een overbureaucratisering van de zorg, die deze in de grond nodeloze discussies steeds weer laat terugkomen.
In plaats dat de koe bij de horens genomen wordt en de procedures vereenvoudigd worden, ontwerpt de overheid (en daarmee consultants) extra procedures, waardoor foutenkans en de mogelijkheid tot updaten verder groeit.
De vereenvoudiging van de procedures zou alleen al miljoenen besparen………………
Ik ben het eens met Teceer
Zonder med gegevens
Ja er worden zeker upcoding is zeker gaande.
Een man kreeg geen indicatie voor opname en twee weken later wel omdat zijn ouders bang zijn als ze er niet meer zijn.
Deze man kan goed voor zichzelf zorgen.
Zo in een klap in 4
ambassadeur pgb
Dat is schaamteloos.
En hoe gaat de gemeente straks de vergoedingen verstrekken daar komt niets van terercht
ik mis in de berichtgeving dat een van de aanleiding voor de upcoding gevonden kan worden in de terugkerende plannen om de vergoeding van de beperkte zorgbehoefte (zzp’s 1-3) te beknotten of zelfs te beëindigen. veel patiënten en cliënten zien daardoor het kleine beetje zorg dat zij krijgen verdampen. om die zorg zeker te stellen vragen ze een zwaardere indicatie aan dan eigenlijk noodzakelijk is.
daarnaast speelt natuurlijk dat zorgaanbieders door deze plannen hun omzet zien dalen en mede om redenen van exploitatie ingaan op verzoeken om de indicatie te verzwaren. en ongetwijfeld zullen sommige instellingen ook actief op zoek gaan naar mogelijkheden om hun exploitatie te versterken.
het volledig overhevelen van de indicatiestelling naar de CIZ’s lijkt mij geen goede oplossing. in de eerste plaats omdat die taak hen juist is ontnomen om de bureaucratisering te bestrijden en daarmee juist de eerste successen bereikt lijken te worden. (in hoeverre is de rapportage van het CIZ die de staatssecretaris aanleiding geeft dit beleid te wijzigen een kwestie van ‘wij van WCeend’?). beter zou het mijns inziens zijn de indicatiestelling meer te leggen bij de eerstelijnszorg (huisartsen en gespecialiseerde wijk functionarissen) die geen eigen zakelijk belang heeft bij verzwaring van de indicaties. het CIZ zou vervolgens de afgegeven indicaties moeten toetsen.