Medisch specialisten oogstten in de coronacrisis applaus als zorghelden. Maar in de discussie over het zorgstelsel zitten vrijgevestigd medisch specialisten in de beklaagdenbank als grootverdieners. ‘Mijn haren gaan overeind staan van het woord “perverse prikkel”,’ zegt Remco Djamin, voorzitter MSB in het Amphia Ziekenhuis in Breda.
De saamhorigheid in het Amphia Ziekenhuis
Correctie: er had moeten staan: En dan is er nog de vraag of de verwijzingsvermindering a.g.v. de coronapandemie per saldo überhaupt iets positiefs opgeleverd heeft of gaat opleveren.
Ook ik ben voorstander van specialisten in loondienst. Niet om daarmee hun inkomen over de hele breedte te verlagen, want hun opleiding is lang en moeilijk, zelfs al zou er m.i. juist (weer meer) verschil moeten zijn tussen het uurloon van bijv. een dermatoloog en een chirurg. Wel om andere redenen, die ik beschrijf ik op https://gezondezorg.org/arbeidsverband.
Maar een vermindering van de verwijzingen naar de tweede lijn staat daar niet tussen, omdat ik niet zie dat die zou veranderen als het arbeidsverband verandert. Immers, ziekenhuizen kunnen ook “pretpoli’s” creëren als alle specialisten in loondienst zijn.
Als men de genoemde verwijzingen zinniger zou willen maken, zou men dat soort poli’s naar de aanvullende verzekering moeten verschuiven. En dan is er nog de vraag of de verwijzingsvermindering a.g.v. de coronapandemie ook op de langere termijn een kostenreductie blijft opleveren. Dat zal nog moeten blijken.
Dus specialisten in loondienst: ja, wat mij betreft. Maar om andere redenen.