Uiteindelijk zullen verpleeghuizen hospices worden. Dat stelt bestuurder Albert Vlemmix van Maria-oord in Dongen. Vlemmix is bezig met een voor Nederland revolutionaire, domeinoverstijgende manier om cliënten thuis een goede oude dag te bezorgen. Hij bespaart daarmee ook nog eens een kleine 40 duizend euro per cliënt.
Domeinoverstijgend werken – bij Maria-oord heet
Komt meneer Vlemmix dan 24/7 bij mijn man met dementie zitten? Dan krijgt hij 22.98 per uur, en wel waakdiensten draaien, want slaapdiensten mogen niet meer. U bent potverdorie zelf jaren lang verpleger geweest! Staat u zover af van de werkelijkheid? Veel ouderen mensen mijden zorg tot het bijna te laat is, vereenzamen en kwijnen langzaam weg, tot er iets gebeurd.. ze vallen of worden ziek.. En de mooie woorden van mevrouw Helder dat ouderen graag langer thuis willen wonen.. vast wel.. maar dan heeft ze het waarschijnlijk over de ouderen van het programma: We zijn er bijna, van omroep Max.. helaas zijn ze niet allemaal zo. Ik sluit me volledig aan bij de bovenstaande reacties..
Ik ben het helemaal eens met mevrouw of meneer S. van Zelm. De meeste buren werken, hebben een gezin, zijn misschien mantelzorger voor hun ouders en dan nog mantelzorgen voor hun buren. Hoe zien mensen dit voor zich? Dan heb ik het nog niet eens over buren die zelf wat ouder zijn geworden met een afnemende gezondheid. En de buurman of buurvrouw die dit wil en kan, doet dit inderdaad al. Wel ben ik het eens met de gedachte dat het één geldpot moet zijn. Dat er uit die ene pot gehaald wordt wat echt nodig is. Of dat nu huishoudelijke hulp is, medische ondersteuning of begeleiding. Er moeten juist meer verzorgingshuizen komen. Verzorgingshuizen waarbij mensen kunnen wonen met gelijke aandoeningen per afdeling. Zo voorkom je dat mensen die nog een goed gesprek kunnen voeren terechtkomen bij mensen die bijna de hele dag zitten te slapen of schreeuwen. Dat is juist het grote schrikbeeld van veel mensen, dat zij terechtkomen bij knikkebollende mensen op een afdeling. Als je dat beter op elkaar afstemt kunnen mensen het met elkaar nog heel gezellig hebben. Ook is het belangrijk dat er vers eten gekookt wordt. Dat degene die kan en wil, mee kan helpen in plaats van een opwarmmaaltijd eten en de hele dag zitten. Gelukkig zijn er wel verzorgingshuizen/verpleeghuizen waar mensen mee kunnen helpen met koken maar helaas niet bij alle verpleeghuizen. Wat dus belangrijk is, is dat er een leefomgeving komt waar gelijkgestemden op een afdeling wonen met een fatsoenlijke eigen kamer en een ruime gemeenschappelijke huiskamer waar ook het bezoek mag zitten. Niet dat je met de bewoner op hun kamer moet zitten. Ook vind ik dat een wandeling maken met de bewoner bij de zorg hoort. Dit is geen luxe, dit is nodig! Nu wordt dit vaak door vrijwilligers gedaan, als daar tenminste genoeg mensen voor zijn. Verder zou het fijn zijn als er één zorgloket komt. Dat iedereen die welke vorm van zorg nodig heeft, daar terecht kan. Dat iemand daar vandaan naar de juiste hulpverlener wordt doorverwezen. Iemand die ziek is of een mantelzorger, wordt helemaal stapelgek van het ingewikkelde systeem wat we er van hebben gemaakt. Ook moet de zorgverzekeraar veel minder macht krijgen en de huisarts moet weer machtigingen uit kunnen schrijven. De huisarts kent zijn patiënten, als hij/zij bijvoorbeeld merkt dat het huishouden niet meer lukt, dat hij/zij daar dan een machtiging voor uitschrijft en dat er thuiszorg geregeld kan worden. Datzelfde geldt ook voor persoonlijke verzorging en andere soorten hulpvragen. Minder administratie en meer voor de mensen mogen doen. Meer op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Dus ook stoppen met die vragenlijsten waar geen enkele mantelzorger of hulpvrager op zit te wachten. Astrid
Helemaal eens met broos!
Mooi verdienmodel voor de organisatie en zogenaamde kostenbesparing maar is toch feitelijk niets nieuws? Het gaat toch juist om de mensen die niet meer thuis kunnen wonen maar ook niet op korte termijn zullen overlijden??? Die vallen nog meer tussen wal en schip! En wat een onzalig idee, de buurvrouw als officieel onderdeel van het zorgsysteen?!?! De buurvrouwen die dat kunnen of willen doen nu heus al hun best maar je kunt ze toch echt niet als serieuze pijler in de zorg gaan inschakelen……
Dit klinkt allemaal top maar vind het ook wat kort door de bocht. Mensen kunnen zich op een gegeven moment niet meer zelf verschonen en verzorgen. Als wondvpk komen we vaak onderbenen en voeten tegen die al tijden niet gewassen zijn omdat ze er niet bij kunnen en geen hulp wilden/kregen. Op het moment dat je incontinent wordt heb je echt een probleem als je thuis woont. En dat zijn best veel mensen en dan heb ik het alleen nog maar over incontinentie en wondzorg, preventie, valgevaar. Je houdt dan nog steeds dan meerdere keren per dan een zorgprof nodig is om zorg te leveren wat veel tijd kost als ze van huis naar huis moeten rijden. Mensen de trap op naar de badkamer. Ik pleit toch voor een woonvorm waar mensen zo langmogelijk zelfstandig kunnen leven maar de zorg in de buurt is. Van huis naar hospice is mi niet haalbaar met de tekorten id zorg