Het beleid van de overheid om bewoners van verpleeghuizen meer zeggenschap te geven over de invulling van hun dagelijkse leven, heeft nog weinig opgeleverd.
Dat concluderen drie patiëntenorganisaties in een
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDat concluderen drie patiëntenorganisaties in een
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
VWS is sluw en wereldvreemd.
Nu ik zie hoe mijn oude moeder zich moet voegen in het verpleeghuissysteem is het voor mij heel duidelijk: liever dood dan in een verpleeghuis. Terwijl de verzorgenden lief zijn, dat absoluut wel, zie ik mijn moeder steeds minder zichzelf zijn: want wie klaagt…Dus zwijgt zij en zit ze in die rolstoel levend begraven. Vroeger noemden we de hospitalisatie effecten van een instelling. Dat was zo en dat is nog steeds zo.Inmiddels moeten we ons allemaal voegen naar de protocollen die de overheid en zorgverzekeraars ons allen opleggen. In een intramurale instelling is dat natuurlijk schadelijker dan extra muraal.
Helaas moet ik constateren dat in de Verpleeghuizen de ZZP,s geheel niet of nauwelijks bijgesteldt worden. In de praktijk kan dit betekenen dat iemand die tijdelijk van aard of permanent ziek{er} is geworden en meer hulp nodig heeft uiteindelijk wel krijgt{minimaal} maar vanwege het niet tijdig bijstellen het personeel daar niet op aangepast wordt of kan worden.Voorbeeld: revalidant, gaat binnen 6 weken naar huis, heeft aan circa 45 minuten per dag voldoende, krijgt een zware CVA, met als gevolg o.a. gedragsproblematiek {afasie}, behoeft op zowel mentaal als lichamelijke vlak aanzienlijk meer zorg{hemiparese}, dit wordt niet goed in kaart gebracht, terwijl de zorg verdrievoudigt is ? Tijd om daar eens goed op in te spelen!
Een interessante discussie. De ZZP staat volop in de belangstelling. Ook bij het NCZ, netwerk clientenraden in de zorg. Ik nodig de heer Jansen2 uit contact met mij op te nemen om een bijdrage te leveren aan onze nieuwsbrief.
sjononnekink@hotmail.com
http://www.ncz.nl
Invoering van de ZZP tarieven was een bezuinigingsmaatregel. Dat geldt voor iedere vergoedingsmaatregel op basis van een maximumbedrag per jaar voor een dienst. Met de ZZP tarieven worden zorginstellingen voor een vast bedrag betaald en lopen zij het risico bij overschrijding van het budget. Van een open einde regeling is men over gegaan naar een plafond.
Dat plafond wordt continue verlaagd. Zorginstellingen knijpen dan ook de zorg steeds meer af. De bewoners kunnen geen kant op, wat de beleidsambtenaren van VWS ook mogen zeggen of denken. Zorginstellingen zoeken door de continue verlaging van het plafond naar extra inkomsten. Zij beschouwen de bewoners van “”hun” tehuizen dan ook als bezit en als portemonnee. De toegang tot zorg wordt de bewoners onthouden. Er vindt een soort “tolheffing aan de poort” plaats, in feite omkoperij. Financieel worden zo de bewoners benadeeld. De korting voor de patiënt moet nu worden afgedragen aan de zorginsteling. We blijven ons daarover boos maken. Clientenraad, zorgkantoor, nza en zorgverzekeraar geven allen niet thuis: “het ligt te gevoelig, we hebben er weet van, sterkte ermee en de groeten”.
De volgende bezuiniging staat voor de deur: scheiding van zorg en wonen. VWS stelt dat bewoners daarmee meer druk kunnen zetten op verhuurders van woningen/kamers in verzorgingstehuizen/complexen. Indien de verhuurder weigert een betere service of woning aan te bieden kan de bewoner naar een ander tehuis overstappen. Concurrentie tussen verzorgings/verpleeghuizen. Gekker kan je het niet verzinnen gezien de schaarste aan kamers/woningen/tehuizen. Je mag blij zijn als je kan worden opgenomen.
Idem de zorg component. De bewoner wordt geacht de directie onder druk te zetten voor het verkrijgen van betere zorg op maat. Zo niet, dan staat het de bewoner vrij een andere zorgaanbieder te kiezen. De prakijk van alledag is totaal anders. Is VWS nu wereldvreemd of zeer sluw bezig? Met scheiding van wonen en zorg krijgt VWS wel weer twee knoppen waaraan te draaien: zorgtoeslag en huurtoeslag. De gemeente kan extra cashen middels de WOZ waarde. Ambtenarij en politiek verbazen zich over het stijgend wantrouwen jegens het openbaar bestuur. Dus toch wereldvreemd?
Helaas moet ik constateren dat bewoners die klagen dit niet in dank afgenomen wordt. Dan ben je lastig,een riendelijk woord is er dan niet meer. De teamleiders wimpelen de klachten van de lastige{ zijkerds} van de familie af.Als het je voorland is om dan voortaan uren te moeten wachten voor het toilet, douchen niet of in de middag, er op deze wijze wraak genomen wordt kun je beyer zwijgen. Voor mij als verzorgende ook niet bespreekbaar, dan kun je gan, we houden niet van negatieve mensen!!Mijn beoordeling was dan ook niet om over nar huis te schrijven, opkopen voor clienten, ben je nou gek geworden??? Voor mij later maar geen verpleeghuis, kies liever voor de gevangenis, meer ruimte, beter bejegening.
Heel duidelijk, maar ik denk dat de zorgvrager eerst goede uitleg moet krijgen binnen welk zorgzwaarte pakket de zorg valt. De meeste bewoners hebben geen idee dat de zorg die geleverd mag worden afhangt van het bedrag, dat de instelling krijgt voor de zorgvrager. Zolang de overheid niet meer geld overheeft voor goede zorg, Kunnen we met z`n allen wel meer willen maar zal dit probleem altijd blijven.
Zelfs als mensen wel terechte klachten hebben die ze over de schoenen lopen, durven ze geen officiële klacht in te dienen, omdat ze bang zijn voor repercussies op de werkvloer.