Zorgverzekeraars moeten eisen dat het cliëntenbestand van ggz-instellingen een afspiegeling vormt van hun verzorgingsgebied. Allochtone jongeren komen nu pas terecht in de ggz als ze een misdaad plegen, schrijven psychologen in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid.
Een evenredige vertegenwoordiging van allochtone cliënten
Maatregelen nemen? Dat begint m.i. bij de verantwoordelijkheid van de ouders als je met je kinderen in een ander land gaat wonen. Aanpassen heet dat, dat moet iedereen. De gedrag- en emotionele stoornissen zijn doorgaans een algemeen probleem in Nederland, oorzaak? verlies van respect, waarden en normen, iedereen leeft maar voor zichzelf en een ander is niet meer belangrijk. Grenzen aangeven, beetje discipline en besef van verantwoordleijkheden en eens leren tevreden te zijn met wat je hebt liggen aan de basis van ieder kind die je daarin zelf moet begeleiden. Laten we nu niet weer verkeerde financiële prioriteiten stellen en in deze tijd gemeenschapsgeld gebruiken voor iets wat je niet oplost. Het is het paard achter de wagen spannen. Begin bij jezelf en doe iets zonder telkens weer in die politieke prietpraat te belanden wat alleen maar weer geld kost wat er toch niet is anders hoeven we toch allemaal niet te bezuinigen?
Inderdaad met eerste schrijver eens, ga terug naar school en leer je lesje eens goed.
Bizar, ik werk in de verslavingszorg en daar is het overgrote deel niet allochtoon en ouder dan 30. Ik vraag me af waar verzekeraars het lef vandaan halen. Moeten we dadelijk ook gaan invullen waar we gemaakt zijn en of we hetero of homo zijn, hoeveel we verdienen en wat voor soort relaties we hebben? Gaan we dan iedereen screenen op geestelijke problemen vanaf de geboorte…..ook die miljoenen nederlanders die doordraaien en het niet meer zien zitten met zulke verzekeraars?? En dan? nog meer wachtlijsten? Bizarre ideetjes, niets anders te doen?
Het blijkt telkens weer, de meest vreemde mensen zitten niet in een instelling, maar gaan om 5 uur naar huis!
wat moet er geregistreerd worden? allochtoon of geboorteland? in de gebruikelijke definities van ‘allohtoon’ wordt immers doorgaans behalve de geboorteplaats van de betrokkene ook die van diens ouders betrokken. mijn voorkeur gaat uit naar de uitsluitende registratie van de eigen geboorteplaats. dan echter valt de informatie over de eventuele allochtone achtergrond van veel in Nederland geboren cliënten weg, terwijl juist die in de discussie over de jeugd van tegenwoordig in de grote steden cruciaal geacht wordt. duidelijkheid daarover zag ik ook niet direct in het artikel in MVg.
een curieus aspect van de discussie is de focus op gelijke deelname. het lijkt er op dat er daarbij van wordt uitgegaan dat in alle bevolkingsgroepen de aandelen van mensen met bepaalde “kwalen” gelijk zou zijn, terwijl daarin toch ook grote verschillen kunnen voorkomen.
Ik vind het wel een goed idee mits het doel is beter aansluiten bij de verschillende doelgroepen. Er is inmiddels toch wel aangetoond dat er verschillen zijn, zonder dat daar meteen een label aan hangt dat iets beter of slechter is, maar anders.