De hoge verwachtingen van de effecten van integrale ouderenzorg op zorgverleners en mantelzorgers zijn grotendeels ongerechtvaardigd. De extra coördinatie en administratieve taken vragen een grote extra tijdsinvestering.
Dat blijkt uit het proefschrift van
“Janse laat zien dat het WIZM de ervaren belasting van mantelzorgers verlaagde zonder een grotere tijdsinvestering van hen te vragen, leidde dit niet direct tot een betere gezondheid of kwaliteit van leven, of een hogere tevredenheid met zorg.”
In het boek “Home nursing in Europe” (Proefschrift Universiteit Maastricht juni 2008) schrijft Hannerieke van der Boom o.a. over het Deense model. Waarbij informele zorg complementerend is en niet substituerend i.r.t. formele zorg. Op deze manier kunnen mantelzorgers (blijven) deelnemen aan de arbeidsmarkt en blijft het BBP en de koopkracht intact. En krijgt zelfs een “boost”.
“Een integrale zorg omvat aanpassingen van de bekostiging, organisatie, administratie en verlening van zorg, gericht op het verbeteren van samenwerking en afstemming tussen verschillende typen zorgverleners.”
Willen we structureel de demografische ontwikkeling van Nederland voor zijn, dan moeten we onze focus verleggen. De denktank ArchiZorg werkt hieraan. Hun kennisreis is een concreet voorbeeld. Handig om hierop aan te haken.