De activiteiten van ggz-instelling Jeugd ACT Nederland zullen per 2 maart definitief stoppen. Van dit feit zijn de 135 medewerkers van de instelling 24 februari door de curatoren op de hoogte gesteld. Er zijn geen gegadigden voor een doorstart gevonden en de zorgverzekeraars zijn niet bereid tot aanvullende budgettering.
Volgens curator Anton van Poorten zijn
Inovatie in de zorg is blijkbaar moeilijk. Na de BOP Academie en nu ACT zijn er in de regulierezorg geen middelen beschikbaar terwijl aantoonbaar deze vormen van hulpverlening wel werken.
Het is een terecht standpunt van de zorgverzekeraars dat Jeugd-ACT bij de reguliere instellingen moet worden ondergebracht. Het is overigens een waardevolle methodiek die vooral resultaat heeft wanneer de werkwijze wordt toegepast in samenwerkingsverbanden tussen GGZ en andere voorzieningen al of niet valend onder de AWBZ. ACT is een oplossing voor problemen die zijn ontstaan door het gebrekkig of niet alert functioneren van de bestaande hulpverlening. Dus kennen zij een snelle autonome groei maar er verandert niets binnen het bestaande systeem. En zo zijn er meer benaderingen zoals Eigen Kracht, FACT, MAST-CAD, Triple P. Er komt van alles bij, en er gaat niets af. Blijkbaar is veranderen toch moeilijk.