Zorgkantoren weigeren thuiszorgaanbieder Buurtzorg Nederland 9,5 miljoen euro aan geleverde zorg uit te betalen over 2013. Buurtzorg sluit 2013 daarom voor het eerst af met een klein verlies.
Thuiszorgorganisaties krijgen aan het begin van
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanThuiszorgorganisaties krijgen aan het begin van
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Ik lees hier een hoop nijd en afgunst naar Buurtzorg toe. Zitten er misschien een aantal managers tussen? Ik ken ze niet anders dan een uitstekende thuiszorgorganisatie. Ik zie ook hoe mijn buurvrouw zelf haar beslissingen mag en kan nemen in haar werk bij Buurtzorg en hoe gemotiveerd zij is. Het meest schandalige in de zorg vind ik dat het grootste gedeelte van een euro niet naar de zorg gaat. Het aantal managers is in een heleboel landen de pan uitgegroeid en het is net als bij spekkoek……te veel lagen en je kunt geen hap meer nemen.
#draaijer 20 apr
Ik sluit me bij uw stelling aan, het blijkt dat ze nu al amper de broek op kunnen houden, ze schrijven verlies over 2013. Dat ondanks de riante niet marktconforme voorwaarden waaronder ze mogen werken.
Wat mij vooral opvalt is dat buurtzorg de zaken intern maar ook extern met de zorgverzekeraars eenvoudig en to-the-point regelt. Dat is een verademing vergeleken me andere zorg organisaties en dat wordt (extra) beloond.
Natuurlijk moet overproductie gecompenseerd worden maar wel tegen tarieven die anderen ook krijgen. Waarom moet buurtzorg meer krijgen.? Heb altijd gezegd als buurtzorg tegen dezelfde condities moet werken als hun collega ‘ s dan hebben ze dezelfde problemen .
De meeste organisaties hebben zowel in 2012 als in 2013 hun overproductie niet betaald gekregen. Dat is natuurlijk vreselijk als je bedenkt dat mensen wel zorg krijgen, de aanbieders zorgplicht hebben en afhankelijk zijn van zorgkantoren. Maar ook zorgkantoren hebben hun budget te verdelen. Als je als zorgaanbieders het wel onder elkaar kunt regelen dan steekt de NZA hier een stokje voor. Ook dat hebben we meegemaakt.
Waarom niet per client een budget beschikbaar stellen en de client kan dan zelf aangeven bij welke aanbieder hij/zij de zorg inkoopt. Stel een tarief voor en laat de client kiezen.
Dan blijven vanzelf de besten over.
Geachte lezer,
Hier kon men op wachten.We staan aan het begin van een forse vergrijzing en een grote reorganisatie van de zorg.De zorgverzekeraars denken ook aan de betaalbaarheid van de zorg en hun eigen vermogen en reserves om de risico’s te kunnen afdekken.
Elke profit en not-for-profit- organisatie dient een gezond financieel beleid te voeren.
Niet alleen Buurtzorg heeft het moeilijk,ook andere thuiszorgorganisaties die direct gekoppeld zijn aan woonzorgcentra hebben budgettaire problemen.
Voor een mogelijke oplossing verwijs ik U gaarne naar http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
Vriendelijke groet.
Ik heb bij meerdere organisatie gewerkt. Wat mijn ervaringen zijn is dat de clienten nergens de zorg krijgen wat ze verdienen. De vp 5 die verdienen goud overal. Deze werken niet op de wervloer maar achter hun bureautjes en de vp 4 igers en helpenden maar zwoegen. Waar worden de vp 5 en de mensen van kantoor en de bazen van betaald. Van het geld wat ze verdienen met de indicaties van de mensen terwijl de mensen vaak maar 1/3 van de tijd krijgen die ze verdienen. Maar zeker is het erg dat buurtzorg verlies draait. De mensen op de werkvloer werken er hard voor! En geven de zorg met liefde.
@Kuiers 15 apr
Dat bedoel ik gelijke monniken gelijke kappen. Vergis je niet daar is hier echt geen sprake van.
Trouwens de duur van de behandeling is veel korter dan bij andere zorginstellingen zal buurtzorg antwoorden omdat ze zulke goede verpleegkundigen hebben dat de cliënten heel erg snel herstellen. Ach ja, als iedereen daar in trapt lekker blijven roepen toch?
Als 50% van de 70 miljoen klopt en dat is zeker niet ondenkbaar dan zou buurtzorg jaarlijks 20 miljoen euro verlies maken. En eigenlijk weet iedereen dat want zulke duren igers en vp ers aan het werk waarvan alle teams ook nog eens afzonderlijk van elkaar de achterwacht doen dat is pure awbz geld verspilling.
Als je een optelling maakt als het klopt wat hierboven staan dan kom ik op een enorm bedrag wat buurtzorg moet terug betalen.
1. Een te hoog uurtarief. Ik ga uit van de reactie hierboven van de meneer of mevrouw die een link van het CBG als bewijs heeft bijgevoegd. Dat is 15% van 200 miljoen omzet is 30 miljoen terug storten!
2 dan inzet zzp ers 5% van 200 miljoen is 10 miljoen
3 dan indicaties helemaal opmaken misschien ook 30 miljoen?
Dan zit je al op 70 miljoen terug storten. Laat 50% overdreven zijn dan zit je altijd nog op 35 miljoen euro wat buurtzorg Jos de blok teveel heeft ontvangen.
Tot slot: De duur van de behandeling is veel korter schrijft de redacteur van zorgvisie. Bewijs dat dan eens met een onderbouwing. Dat doet zorgvisie niet. Het antwoord daarop is al bekend: de onderbouwing is er niet! Kan Jos helemaal niet geven. De duur zit gewoon exact in dezelfde lijn als alle andere zorginstellingen in Nederland. Denk je nu werkelijk dat andere zorginstellingen denken ‘ gewoon doorgaan met zorg verlenen maar het is eigenlijk niet meer nodig ‘ nee! Natuurlijk niet. Of gaat Jos de blok ons nu verblijden met een bericht dat hij buitenaardse verpleegkundigen aan het werk heeft met 12 armen die daardoor 6x sneller het werk kunnen doen. In ieder geval zullen de Zorgkantoren het voor zoete koek slikken dat is me uit bovenstaande reacties wel duidelijk geworden.
Het is een wat scherpe reactie wellicht maar die Jos de blok die zielig aan het doen is omdat hij ook nog die 9,5 miljoen wil hebben terwijl blijkt dat hij zelf eigenlijk miljoenen zou moeten terugstorten , dat zegt genoeg denk ik. Weet iemand trouwens waar je kan vinden wie de accountant van buurtzorg is. Dan gaat het hopelijk op dit punt eens eerlijk.
Ik ben het eens met de vorige reactie! Buurtzorg moet eerlijk zijn en als fraude klopt dan moeten de Zorgkantoren controles uitvoeren. Ik lees dat buurtzorg niet eens een kwaliteits certificaat heeft! Geen HKZ geen iso dat kan toch niet? Alle andere instellingen jaren hard werken om iso HKZ te behalen maar Jos de blok verzint een eigen kwaliteits certificaatje en Komt er nog mee weg ook!
En dan zijn schrijven: wij doen de helft van de terminale zorg in Nederland… Dat 48 uur bgi 10 uur vp en 24 uur pv Dat is een gigantisch budget iedere dag… Jos de blok zet zzp ers in maar de korting die hij moet doorgeven omdat hij met zzp ers werkt daar controleert de accountant niet op bij buurtzorg en de Zorgkantoren vragen er niet naar ! Jos de blok wees eerlijk… Als je de helft van alle terminale zorg doet in Nederland dan heb jij minimaal 15% zzp ers aan het werk en dan moet je jouw tarief bij de Zorgkantoren met 5% laten zakken. Voor 200 miljoen is dit 10 miljoen euro wat jij gewoon in je zak steekt! Dit is wel awbz geld 10 miljoen… En de Zorgkantoren doen niets lees ik hierboven want ik begrijp dat Jos daar vrienden mee is. Laat buurtzorg eerlijk zijn en die 10 miljoen terug storten naar het zorgkantoor. Fraude vind ik een hard woord maar een vorm van is dit wel. En ik roep het zorgkantoor op om de accountant van buurtzorg te laten verklaren hoeveel % van de omzet buurtzorg zzp ers heeft ingezet.
Beetje raar om nu te gaan snotteren, dit is al jaren de gebruikelijke werkwijze bij andere zorgaanbieders. Tuurlijk Buurtzorg heeft wat moois neergezet, maar met een meer dan riant tarief en een carte blanche is dat niet echt verwonderlijk. Gelijke monniken gelijke kappen, het is niet dat dit iets nieuws is, alleen had men verwacht/gehoopt de status aparte nog wat langer te kunnen volhouden.
Graag ook kijken naar wat men declareert, want een organisatie die PV wegschrijft als specials mag best iets beter bekennen worden.
Ik gun ieder zijn geluk en boterham, maar dan wel tegen de zelfde voorwaarden. Eerlijk is eerlijk.
Buurtzorg en het zorgkantoor zijn vriendjes die doen alles voor Jos de blok dit is gewoon fraude van buurtzorg de indicatie helemaal opmaken maar in het echt maar een paar uurtjes komen. Dat is toch fraude van buurtzorg. Of denkt Jos de blok dat wij cliënten gek zijn?
En dan te bedenken dat de verpleegkundigen die bij ons komen 60 tot 70 uur in de week declareren ( niet werken…) omdat ‘ we anders als team de planning niet rond krijgen’ en dan hier roepen hoe goed buurtzorg is ? Ja bij de verpleegkundige van buurtzorg verdient goud! En hoe dat kan heb ik net hierboven gelezen. Maar het meest erge vind ik nog als er ongelukken bij buurtzorg plaats vinden omdat de verpleegkundigen 60 uur per week werken. Dat kan toch niet? Blijkbaar wel
Urenverantwoording volgens de buurtzorg formule, mijn vader heeft een klasse 5 verzorging en een klasse 5 verpleging. dus zeg maar 26 uur per week. aangezien de damens maar 11 uur per week over de vloer komen vraag ik naar een urenverantwoording. Krijg ik de volgende uitdraai: Week 19 arrangement 1338 restminuten 0, Week 20 arrangement 2036 restminuten 0 ga zo maar door tot week 35. Daar is geen tabak van te maken maar de uren zijn wel op… als ik daar weer naar vraag word ik wel erg vervelend gevonden. Ik ben gestopt met buurtzorg, amehoela kleine teams 15 man in 4 maanden voor 2 zorgmomenten op een dag. Daarbij zitten er 15 kapiteins op het schip die volop over elkaar babbelen… Drama
Wij zijn een nieuwe zorgaanbieder en krijgen 1 ton start budget bij het zorgkantoor onder de voorwaarde dat we voor 1 juli HKZ certificaat hebben… Terwijl Jos de Blok van buurtzorg GEEN HKZ heeft geen ISO NIETS! Terwijl ik hier nu lees dat deze man 2 tiende MILJARD euro AWBZ geld ontvangt???? Zorgkantoor Achmea hoe kan dit???!!!!!!!!!’
kleine correctie niet verdienen maar besparen
Mosterd brengt het wat fel,maar heeft wel gelijk.
In 2012 trok het CPB Buurtzorg al in twijfel:
zie blz 437 http://tinyurl.com/m8jnufr
Sindsdien is het tarief van Buurtzorg gestegen van € 54,- naar € 57,50, ik zeg 15% hoger dan elders…
Ik ken meerdere Buurtzorg medewerkers ze bouwen echt niet sneller zorg af dan reguliere thuiszorg organisatie en er werken lang niet zoveel vpk als dat dhr Blok beweert.
De bewering dat Buurtzorg goedkoper zou zijn omdat er geen managers werken is een beetje appels met peren vergelijken.Want waarom zo een hoog tarief als je geen managers hebt om te betalen,dan zou je dus gewoon goedkopere zorg moeten kunnen leveren.
De maatschappelijke verdienste van Buurtzorg zit in het feit dat ze de wijkvpk op de kaart hebben gezet en de financiële verdienste in het feit dat allemaal andere organisaties ze na doen tegen een normaal tarief. Buurtzorg is heel duur, maar de imitatie ervan door andere daar verdient onze regering op…
Ik heb meerdere signalen opgevangen maar wat ik hier boven lees zou de heer of mevrouw de Vries direct bij de zorgautoriteiten moeten melden. Hier zou op zijn minst eens kritisch naar gekeken moeten worden, als dit waar is dat is het een schande.
En tot slot ps: Kom niet met het excuses aan dat Buurtzorg een lager VP tarief heeft dan alle overige zorginstellingen in Nederland. Dat is namelijk slechts deels waar. Het gemiddeld VP tarief voor alle overige zorginstellingen in Nederland is gemiddeld 60 euro per uur. Slechts 3 euro per uur hoger dan Buurtzorg. En dan is het ook nog eens zo dat Buurtzorg heel veel VP extra en VP speciaal declareert aan de Zorgkantoren. En dan zit je op 70 euro per uur en hoger. Dus… ook dat nog eens gemiddeld 10 euro per uur HOGER dan alle overige instellingen in Nederland.
BUURTZORG moet zich schamen!
En dan te bedenken dat buurtzorg ook heel erg veel LAAGcomplexe Persoonlijke Verzorging levert tegen… VERPLEEGKUNDIG TARIEF (ruim 57 euro per uur en vaak nog hoger door VP speciaal te declareren) Ik ken GEEN andere zorginstelling in Nederland die dat voor elkaar heeft gekregen. Dat heeft Jos de Blok dus heel knap bij de minister voor elkaar gekregen. Maar dat KOST de overheid wel tien tallen miljoenen euro’s per jaar EXTRA.
Dus hulp bij wassen, aankleden, zorg voor haren nagels en tanden, dat is allemaal LAAG complexe PV zorg wat Jos de Blok tegen HOOG complex VP tarief declareert. Iedere dag weer! Vandaag ook weer!! En dat is zorg die alle teams van buurtzorg vele duizenden keren per maand leveren. Ook vandaag weer. ALLE collega zorginstellingen in Nederland ontvangen daar gemiddeld 44 euro per uur voor in plaats van de 57 euro die Jos de Blok van de Buurtzorg ontvangt. Dat is ruim 13 euro per uur minder! Als de buurtzorg teams 1 miljoen uur laag complexe PV zorg leveren (in werkelijkheid leveren ze vele vele malen meer laag complexe PV zorg) dan is de rekensom snel gemaakt! 1 miljoen x 13 euro meer is: 13 miljoen euro wat buurtzorg MEER voor deze zorg ontvangt dan gemiddeld alle overige zorg instellingen in Nederland! En dan meneer de blok in dit bericht steen en been klagen dat hij 9.5 miljoen overproductie niet ontvangt van Achmea…Buurtzorg MOET ACHMEA BEDANKEN EN HEN EEN GROTE TAART STUREN! Bovenstaand is het keiharde bewijs.
En dan te bedenken dat buurtzorg ook heel erg veel LAAGcomplexe Persoonlijke Verzorging levert tegen… VERPLEEGKUNDIG TARIEF (ruim 57 euro per uur en vaak nog hoger door VP speciaal te declareren) Ik ken GEEN andere zorginstelling in Nederland die dat voor elkaar heeft gekregen. Dat heeft Jos de Blok dus heel knap bij de minister voor elkaar gekregen. Maar dat KOST de overheid wel tien tallen miljoenen euro’s per jaar EXTRA.
Dus hulp bij wassen, aankleden, zorg voor haren nagels en tanden, dat is allemaal LAAG complexe PV zorg wat Jos de Blok tegen HOOG complex VP tarief declareert. Iedere dag weer! Vandaag ook weer!! En dat is zorg die alle teams van buurtzorg vele duizenden keren per maand leveren. Ook vandaag weer. ALLE collega zorginstellingen in Nederland ontvangen daar gemiddeld 44 euro per uur voor in plaats van de 57 euro die Jos de Blok van de Buurtzorg ontvangt. Dat is ruim 13 euro per uur minder! Als de buurtzorg teams 1 miljoen uur laag complexe PV zorg leveren (in werkelijkheid leveren ze vele vele malen meer laag complexe PV zorg) dan is de rekensom snel gemaakt! 1 miljoen x 13 euro meer is: 13 miljoen euro wat buurtzorg MEER voor deze zorg ontvangt dan gemiddeld alle overige zorg instellingen in Nederland! En dan meneer de blok in dit bericht steen en been klagen dat hij 9.5 miljoen overproductie niet ontvangt van Achmea… Buurtzorg MOET ACHMEA BEDANKEN EN HEN EEN GROTE TAART STUREN! Bovenstaand is het keiharde bewijs.
Geachte heer de Blok, volgens mij heeft u organisatie de afgelopen jaren een forse winst gemaakt, en is er een opgebouwde reserve van ruim 25 miljoen euro. Dat geld komt vanuit de AWBZ, dus wat is er mis mee als die reserve nu met 0,5 Miljoen afneemt, ook ten gunste van de AWBZ??
.
Budgetsysteem zoals momenteel beheerd vanuit Zorgkantoren loopt inderdaad ”op zijn laatste benen”; ”met ene been nog in oude systeem en willekeurig het andere been in het nieuwe (what ever it may be?)”. En alles wat daar nu als grijs gebied tussenin zit en kan blijken te bestaan. Tijd voor een nieuwe systematiek en afbakening van wat wel en niet kan. Liefst gestroomlijnd met de systematiek vanuit de gemeenten straks… Vanuit klantproces moet blijken wat het waard is.
In elke soort zorg (ik werk in de GGZ) is het inderdaad zo: al zou je de beste zorg leveren en zouden alle patiënten bij jou in zorg willen: verzekeraars betalen niet meer dan een vastgesteld budget. Een budget waar niet over te onderhandelen viel en valt, het is tekenen of stikken. En binnen dat budget betalen ze meestal ook bij lange na niet de NZA tarieven waardoor kwaliteitsbevordering onder druk komt.
Zou Buurtzorg de overproductie wel krijgen zouden ze bijna een rendement over 2013 hebben van 10%!!!
Dit voorbeeld maakt weer eens duidelijk dat zorgverzekeraars alleen kijken naar het eigen belang. Ze zijn helemaal niet geintereseerd in betere of meer efficiente zorg. Het gaat uiteindelijk maar om één ding en dat is de eigen marge. Wanneer stappen we in dit land nu eens af van het bezopen vergoedingensysteem dat we hebben? Van de ambtenaren en allerlei instanties hoeven we het niet te hebben, die houden wat graag vast aan het huidige systeem van elkaar aan het werk houden. Het wordt tijd dat de burger eens wat van zich laat horen richting de politiek. Het is wel ons geld wat hier besteed wordt.
Jos, ik leef mee! ik heb je erover gesproken eind 2013 over wat iki als deelnemer aan de landelijke pilot trof! Bij mij is het nog te overzien maar het is toch krankjorum dat dit zo op deze manier moet? Wat is er toch een ‘graaicultuur’ geweest in die managementlagen, te gek voor woorden! mensen die het goed georganiseerd hebben en hadden, de kleinschaligheid op orde hadden blijven nog steeds worden afgerekend! ik snap goed dat de moed behoorlijk zakt. en hoe moeten we toch een nieuwe generatie jongeren ‘de zorg’ in krijgen?? Poeh hoe dat zal ook nog eens een klus worden.
Buurtzorg wordt gedupeerd door ”regels” NL heeft veel te veel tussenschakels bijvoorbeeld de Zorgkantoren die ook nog eens gelinieerd zijn aan de grote zorgverzekeraars. Objectiviteit bestaat in NL niet. Markt bestaat ook niet echt. Nederland barst van de controlerende organen die elk op hun manier werken en nog veelal houwtje-touwtje. Naast Buurtzorg zullen nog veel zorguitvoerders hun geleverde zorgprestaties niet uitbetaald krijgen omdat er heel veel geld aan foute, incompetente controle instanties wordt betaald! Dit is ook zorgbudget! waar onze staatssecretaris zijn mond vol van heeft dat er bezuinigd moet worden! Welke politiekpartij maak zich sterk voor onderzoek besteding van middelen bij zorgverzekeraars?
Een heel merkwaardig afwentelingsmechanisme is dit. Succesvolle organisaties, innovatieve concepten worden zo geremd door de conservatieve macht van zorgverzekeraars.
Let ook op het venijn dat zit in het afrekenen van een organisatie op het tarief dan wel op de totale kosten per cliënt – afgezet tegen het streven naar verlaging van de totale zorgkosten. Hoe kortzichtig de inkoper die slechts kijkt naar het tarief.
Innovatieve zorgaanbieders zijn er – zou er ook een innovatief verzekeringsmodel kunnen zijn dat deze ontwikkelingen versterkt in plaats van afremt?
Maarten Akkerman, hoofd inkoop tweede lijn bij Achmea, liep op dat congres in Parijs rond. Ervan uitgaande dat hij de plenaire lezing van Bisognano heeft bijgewoond, kan hij vast een goed woordje doen voor Buurtzorg!
Als dit de trend is zullen zorgaanbieders niet meer leveren tenzij de client zelf bij gaat betalen. Op deze manier wordt een tweedeling in de hand gewerkt.
Ervaart Buurtzorg nu ook eens de echte wereld. Het moet afgelopen zijn met het voortrekken van deze zorgorganisatie.
Wat ik niet begrijp is dat het lijkt alsof dit nieuws is. Kortingen op de regiobudgetten vanuit de zorgkantoren (lees: zorgverzekeraars) en het feit dat daardoor clienten onvergoed in zorg genomen moesten worden – want neem je niet op, dan krijg je ook nog eens een boete! was begin vorig jaar al aan de orde, en een van de redenen dat er verschillende zorginstellingen tot sluiting moesten overgaan…
Rare gasten, die Zorgverzekeraars. Las ik niet gister nog dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van langdurige (thuis)zorg? Moeten ze vooral zo doorgaan.
Een ding begrijp ik niet. Wanneer er afspraken gemaakt worden met de zorgaanbieders voor een bepaald volume per jaar dan is hier een bedrag aan gekoppeld. Wanneer een zorgaanbieder niet dat volume haalt moet het toegestane bedrag teruggevorderd worden en uitbetaald aan diegene die meer zorg heeft geleverd. Niet zoals nu gangbaar is om de client te weigeren en doorverwijzen naar een aanbieder waar het plafond nog niet is berijkt.Want de client kiest op basis van kwaliteit en nu blijkt Buurtzorg een betere kwaliteit te leveren. Het ministerie moet hier ingrijpen en de verzekeraars dwingen alsnog de meerzorg te vergoeden.Wie heeft de regie verzekeraar of ministerie?
Gewoon weer de oude budgetsystematiek. Ga je over het productieplafond heen, dan moet je de levering stopzetten. Gewoon weer een wachtlijst creëren. Dat is wat het ministerie tenslotte wil, ware het niet dat er ook vaak nog zoiets geld als een leveringsverplichting, De verzekeraars doen hier graag aan mee, want dan wordt het geld tenminste gratis opgepot.
Wordt alleen maar erger. Let maar op: komend jaar moet er een volumekorting behaald worden op de extramurale zorg. Hiervoor worden weer andere wazige instrumenten ingezet zoals ‘doelmatigheidspercentages’, waar je als organisatie geen vat op heb (tenzij je de boel flest en hogere indicaties aanvraagd dan nodig).
Afijn, als zorgaanbieder hang je aan een touwtje dat steeds dunner wordt.
Hoezo vrije markt werking in de zorg? Doe je het goed en kiezen cliënten voor je bedrijf, zet de zorgverzekeraar de hakken in het zand en moet je cliënten naar de concurrentie sturen. Hoezo vrije markt werking en vrije keuze in de zorg?