De vernieuwde conceptversie van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) over de inkoop van Wmo roept nog steeds vragen op bij Nederlandse gemeenten. Dat schrijft de VNG in een reactie op het concept.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
De discussie is niet of de CAO wel of niet goed wordt toegepast maar of er fatsoenlijk personeelsbeleid kan worden gevoerd met deze tarieven; concreet: als je elk jaar meisjes onder in de jeugdschalen aantrekt en die na een jaar weer laat vertrekken en volgend jaar begin je opnieuw, dan zit je qua CAO nog steeds goed….. Als werkgevers mensen in de HH in dienst nemen en laten doorgroeien in de schaal scheelt dat op het tarfief ongeveer 3 euro per uur. Daar zit het probleem !
in de AMvB bij de Wmo worden nu dingen opnieuw geregeld die al in de Europese richtlijn en de Aanbestedingswet staan.
Artikel 18.2 van de Richtlijn stelt dat passende maatregelen genomen moeten worden om naleving van de arbeidsrechtelijke verplichtingen te garanderen. In de considerans geeft lid 40 aan dat er echt gecontroleerd moet worden en lid 98 dat dit juist ook op CAO bepalingen slaat. Considerans 103 stelt zelfs verplicht om inschrijvingen uit te sluiten die via niet naleven van de CAO bepalingen tot lage prijzen komen. En in 105 worden deze bepalingen ook doorgetrokken naar onderaannemers (bijv. Zzp'ers)
Gemeenten blijven maar tegenspartelen. Het is nu kiezen voor fatsoenlijk personeelsbeleid in de huishoudelijke zorg of doorgaan met "race to the bottom" !