Directeur Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrijft in een persverklaring dat met de nieuwe benadering van de Wmo het welzijnswerk niet altijd door betaalde krachten uitgevoerd hoeft te worden.
Korthuis schrijft over het welzijnswerk in
Ik ben het met Korthuis eens, er valt heel wat overhead- en personeelskosten te besparen. Een HBO opgeleide specialist hoeft absoluut niet sterker in het Wmo veld te functioneren als een mbo opgeleide generalist. Een goede uitvoer van de Wmo vereist immers niet uitsluitend specialistme maar vooral hoger generalistme met veel pragmatisch oplossingsvermogen.
Ja ga zo door en dan hebben we geen enkele betaalde kracht meer nodig.Maar lekker goedkope mantelzorgers en anders noem je ze vrijwilligers in de zorg of op welke werkplek dan ook…..goedkoper kan je de WMO niet maken.
bij de vng werken allemaal mensen die neits van het zorgveld afweten behalve dan op papier, wat doet ze zelf aan vrijwilligers werk en hoe geemancipeerd is Sandra?
En vrouwen moesten toch meer gaan participeren in de arbeidsmarkt. Daarom mmoeten ze het allemaal maar vrijwillig gaan doen. Gaat Sandra haar werk ook vrijwillig doen? Dan is er weer meer geld beschikbaar om mensen in de zorg iets beter te betalen.
Punt 1: wat wordt er hier onder welzijn verstaan?
Punt 2: hoe meet je levenservaring? Iemand van 25 kan meer in zijn/haar mars hebben wat dat betreft, dan iemand van 45.
punt 3:ik neem aan dat Sandra Korthuis zelf een academische opleiding heeft, maar duidelijk is dat ze het kontakt met de werkvloer totaal mist. Maar waarschijnlijk zal haar persverklaring iets uitgebreider zijn dan deze tekst.
punt 4: ik ben een duidelijk overbelaste mantelzorger. Maar dat kom niet alleen door de zorgvragers in mijn omgeving. Maar meer door alle instellingen (WMO,UWV,GGZ,Thuiszorg,RIBW,dagbestedingsprojekten)die marktkomform moeten werken en dan allemaal zo veel mogelijk hun eigen belangen behartigen en niet naar het belang van de centraalstaande kliënt kijken. En dan heb ik het nog niet over de bureaucratie daar omheen.
Ik kan zo nog wel even doorgaan.
Sandra Korthuis: ga eens een weekje incognito meewerken bij bv. een indikatiesteller van de WMO. Daar leert u vast veel van. En doe daar dan wat mee.
Over welke welzijnswerkers hebben we het, want welzijn is een breed begrip. De opdracht in het sociaal cultureel werk is buurtbewoners te activeren en dat vraagt toch om een HBO niveau.
Niet het opleidingsniveau maar het aantal welzijnswerkers is te hoog. Het ‘duwtje in de rug’ dat voldoende is om iemand over een ‘dood punt’ heen te helpen en ‘zelf actie te laten ondernemen’ vraagt om een goed gesprek. En daar heb je meer kennis en vaardigheden voor nodig dan wat levenservaring.
Tja, zouden ze nu echt bij de VNG denken dat er massaal hoog betaalde werknemers ingezet worden in de zorg? Ik vraag me soms af in welke wereld al die beleidsmakers soms leven……
(misschien dat daar een stukje salaris af kan?)
Kijk Prigge,betaalde hulpverlening is net rubber, je kunt het net zo ver uitrekken als je wilt bv RIAGG in Marokko en over een paar jaar is iedereen volgens MEE debiel.