De meeste gemeenten hanteren reële tarieven in de thuiszorg. Dat zegt VNG-directeur beleid Ali Rabarison in reactie op het verwijt dat meer dan de helft van de gemeenten tarieven onder de kostprijs zou hebben.
De kaart die brancheorganisatie BTN heeft
waarom zijn er zorg instellingen die de tarieven voor vrijwilligers gaan veranderen
en niet de wettelijke bedragen aan houden en zo de vrijwilligers kwijt raken geld ook voor de gesteurde vrijwilliger
De VNG maakt een zinnige opmerking: Niet meedoen als je de tarieven te laag vindt. Daarmee wordt helemaal niet erkend dat de tarieven daadwerkelijk te laag zijn, maar dat ze voor sommige zorgaanbieders wel en voor andere niet interessant zijn. Daarbij dragen gemeenten overigens geen verantwoordelijkheid voor de eventuele gevolgen van het niet meedoen voor de betreffende aanbieder. Die vallen onder de marktwerking. Als we dat met z’n allen een verwerpelijk systeem vinden dan moeten we daar wat doen.
Het mooie vak van factfinding:
Het waarheidsgehalte van het betoog van de VNG is eenvoudig te controleren. Kijk even naar wat de tarieven waren voor huishoudelijke hulp onder de Awbz tot aan 2015. En kijk dan naar inflatie en loonontwikkeling en kijk dan tenslotte naar welke tarieven gemeenten nu hanteren. De conclusie zal zijn dat de gemeentelijke tarieven euro’s lager liggen dan de tarieven van voor de decentralisatie, ondanks loonontwikkeling etc.
En als dat dan nog niet overtuigend is: kijk dan even naar het tarief dat de NZA heeft bepaald voor dat deel van de huishoudelijke hulp dat is teruggehaald naar de Wlz (vanwege slechte uitvoering door gemeenten!) en zie dat dat tarief nog vele euro’s meer hoger ligt dan de beste betalende gemeente. En als sluitstuk van het vaststellen van de feitelijke onjuistheid van de bewering van de VNG: de AmvB reële prijzen is juist gekomen vanwege de onstuitbare neiging van gemeenten om met de tarieven de bodem te zoeken. Misschien moet de VNG even in de archieven zoeken naar de journaalbeelden van 4 december 2015 waar te zien is dat mw. Kriens van de VNG erkende dat het niet geheel goed ging met de tarieven.
En je broek zakt af van de redenering die de VNG verder hanteert: “dan doe je toch gewoon niet mee als je de tarieven te laag vindt (waarmee de VNG expliciet erkent dat de tarieven te laag zijn)”. En dan wat: al je personeel ontslaan of failliet te gaan?
Tot slot: voor veel aanbieders – waaronder leden BTN – is het essentieel dat meldingen anoniem kunnen gebeuren. Het is juist de ervaring van ruim 10 jaar werken in het gemeentelijke domein die aanbieders heeft geleerd dat gemeenten weinig professioneel omgaan met partijen die over hen klagen. Uitsluiting en pesterijtjes zijn het gevolg en bijvoorbeeld aanbieders gewoon niet uitnodigen als er bijeenkomsten zijn over gemeentelijk beleid. Op die professionaliteit wordt gedoeld. Over de regie-groep monitoring kan alleen worden gesteld dat die sinds medio maart door procedureel gedoe niet echt meer bij elkaar is gekomen. En ondanks aandringen medio me het tot aan 2 juli duurt voordat die weer bijeenkomt.
Hans Buijing
bestuurder BTN