Nictiz en V&VN kondigden vorige week aan dat het aantal digitale verpleegkundige overdrachten met 10 procent is gestegen ten opzichte van 2014. Ondanks die stijging is er nog veel ruimte voor verbetering volgens beide partijen. Uit hun onderzoek blijkt dat er nu veel meer problemen zijn met de uitwisseling tussen verschillende systemen dan in 2014. Er is dan ook grote behoefte aan standaardisering van verpleegkundige gegevens, zodat de administratieve lasten en de kans op fouten afnemen.
02 aug 2017
Artikel bewaren
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanReacties2
Volledig digitale verpleegkundige overdracht is een utopie
Roanda Fokkens-Steba
Hi Lisanne,
Bedankt voor je reactie. Je bent harte welkom bij ons op de Boschdijk om over dit onderwerp van gedachten te wisselen. Ihkv de eOverdracht hebben we in het verleden ook goed contact gehad met jouw collega Irene.
Ik ben te bereiken via info@rzcc.nl of 040-23 93 000.
Met vriendelijke groet,
Roanda
Beste Roanda,
Goed om te lezen dat je vanuit je rol zo betrokken bent bij de verpleegkundige overdracht. Als productmanager Care bij Nictiz herken ik veel van de problemen die je beschrijft, die tevens in het onderzoeksrapport naar voren komen. De informatiestandaard eOverdracht (versie 3.0), waarbij enkele zorginformatiebouwstenen gebaseerd zijn op de nationale kernset patiëntproblemen (de kernset eOverdracht bestaat niet) is in meerdere regio’s en transfersystemen geïmplementeerd en in gebruik. Er zit beweging in de digitale verpleegkundige overdracht, maar er zijn nog randvoorwaarden die we nader zullen moeten uitwerken om tot een volledige digitale verpleegkundige overdracht te komen, onder andere door afstemming tussen zorginfrastructuren en landelijke/regionale afspraken over bijvoorbeeld informatiebehoeften. Ik zou graag een keer met je van gedachten wisselen over dit onderwerp.
Met vriendelijke groet,
Lisanne van der Molen