Verpleging & Verzorging zullen over drie tot vijf jaar opnieuw onderwerp van discussie zijn. Dat voorspelt Eric Dannenberg, wethouder zorg in Zwolle en voorzitter van de VNG-commissies Gezondheidszorg en Jeugdzorg. ‘Omdat V&V onder de zorgverzekeringswet valt, is nog steeds sprake van een verzekerd recht op zorg. Daardoor gaan de kosten uit de hand lopen en zullen de premies voor de consument stijgen.’
Dannenberg en André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars
Volgens mij zijn de kosten van de gemeente belastingen de afgelopen jaren flink omhoog gegaan, ze zorgen er voor dat de eigen begroting klopt en wat dat betreft is het door de hond of de kat gebeten worden.
Ik vraag mij af hoe de 408 gemeentes samen gaan werken. De invoering van de WMO heeft alleen maar verliezers gekend, waar we nu nog steeds mee te maken krijgen (veel ontslagen en aanbestedingen op prijs).
Als je samen wilt werken dan kan dat ook. Verzekeraar moeten ook afspraken met alle verzekerden en ziekenhuizen, dan gaat het ook wel lukken met de gemeentes
Het pgb moet in de zvw komen en er moet aansluiting zijn met pgb WMO.Neem de studente die haar studie nu kan volgen met een team van 12 zelf geworven hulpverleners die haar persoonlijke verzorging en begeleiding (met name communicatie) bieden. Hulpverleners bieden pv en beg door elkaar heen. Zij wil in 2015 gewoon haar studie voortzetten met continuiteit in de zorg. Zo niet dat stort haar toekomst in.
Zorgverzekeraar en gemeente: los dit op!
De vroegere armenhuizen komen weer in zicht. Leve dit afbraak-kabinet!
Ik moet er niet aan denken dat ik afhankelijk wordt van de willekeur en het budget van de eerste de beste gemeenteambtenaar. Dan maar naar de zorgverzekeraar. Ook al is daar wel wat op af te dingen, want ook een verzekeraar is gebaat bij zo weinig mogelijk uitkeren. Bottomline is dat de gemeentes in Nederland vooral een imago- en vertrouwensprobleem hebben.
Bij VenV naar de gemeentelijke Wmo, is er ook sprake van een door het CAK te innen eigen bijdrage per maand die (gezins-)inkomensafhankelijk is. VenV naar de zorgverzekeraar-1ste lijn- geen eigen bijdrage en al helemaal niet inkomensafhankelijk.
Het huidige beleid van de stas suggereert uitstel van de finale beslissing. Nu bekend is dat de V en V naar de verzekeraars gaan dient er fors geinvesteerd te worden in de indicatiestelling. Als de stas de indicatiestelling binnenkort niet grondig opzet dan zet ik mijn geld op de wethouder (en de gemeenten) voor de toekomstige V en V.
Waar is de professional in dit verhaal die ‘de zorg’ met de zorgvrager afspreekt vanuit de visie: ‘wat kunt u zelf’ ? Een zorgplan/overeenkomst opstelt met ‘herwinnen of behouden van zelfstandigheid’ als uitgangspunt.
Waar komt de aanname vandaan dat zorgkosten zullen stijgen in geval het ‘een recht is’ via de ZV. Is daar onderzoek naar gedaan?
Heel Nederland wordt momenteel gehersenspoeld met de visie dat ieder ‘in eigen kracht’ eerst een beroep moet doen op eigen netwerk… en alleen in noodzaak een beroep op de zorg in de thuissituatie moet doen.
In ons thuiszorgteam merken wij het dagelijks: cliënt en familie komt zelf met suggesties welke zorgmomenten en taken ze zelf kunnen doen! En bij elke nieuwe zorgvraag kijken we eerst naar het ‘zorgen dat’ en dan pas welke zorgtaken persé door ons team verpleging en verzorging gedaan moeten worden.
Voor mijn premie krijg ik een verzekerd recht, voor mijn OZB eventueel een gunst. Moeilijk kiezen hoor, maar niet heus.