Het kabinet wil dat het voor zorgaanbieders aantrekkelijker wordt om een contract te sluiten met zorgverzekeraars. Daarom grijpt VWS met een nieuw wetsvoorstel in bij vergoedingspercentages voor ongecontracteerde zorg. Die percentages gaan niet alleen omlaag, er komt meer differentiatie.
Dat blijkt uit informatie van anonieme
Ik denk omdat we in een verzorgingsstaat zitten heel veel mensen denken en recht hebben op goede zorg.
Het idee van vrije markt was om de zorg wat uit het beschermde hoekje te halen
Al jaren ging het zo en de zittende orde had het goed. Maar in deze maatschappij worden mensen steeds mondiger en zoeken online allerlei zaken op.
Hierdoor en door vrije keuze van zorgverzekeraar i.p.v. de regionale zorgverzekeraar is de zorg letterlijk en figuurlijk in beweging gekomen.
Daarnaast wordt nu, eindelijk, meer nadruk op preventie i.p.v. curatie gelegd.
Ik ben sinds 2017 ongecontracteerd, nadat ik 15 jaar onder juk zorgverzekeraar heb gewerkt.
Ik zag daarbij dat de rol en invloed van zorgverzekeraar steeds groter werd.
Ook de macht. Na vrije marktwerking mochten wij als zorgverleners ons niet met andere praktijken verbinden.
En wat doen de zorgverzekeraars? Die gingen steeds meer samenwerking aan.
Daarnaast zijn zij ook nog penningmeester en de cirkel is rond.
De zorg moet op de schop. Enwel zodanig dat vrije ondernemersschap wordt gestimuleerd i.p.v. afgeremd.
In deze digitale tijd maakt het niet uit of een praktijk uit 1 of 30 fysio’s bestaat. Online kunnen we declareren.
Zelf heb ik gekozen om weer zelfstandig ondernemer, lees zzp-er, te worden
Ik bepaal mijn eigen beleid, inrichting klantendossiers, inrichting praktijk etc.
Maar het meest vreemde vind ik dat de verzekeraars maar 10-15% inkomen van de zorg hebben en de rest van andere verzekeringen.
Wij zijn vaak empathische, zorgzame en fanatieke mensen met een warm hart en aandacht voor de mens. En laten die nu heel makkelijk als makke schapen in een hok te drijven zijn.
Geloof in jezelf. Samen sterk voor goede, betaalbare, maar vooral transparante, eerlijke zorg voor iedereen!
Fijne zonnige dag gewenst.
Anja Eefting, (kinder)(sport)fysiotherapeut uit Midden Drenthe.???
zelfs al heb je een restitutiepolis, wordt er gehinderd.
Alleen al door vooraf maanden er over te doen om goedkeuring te geven aan de client. Redenen: achterstand opgelopen, Covid, enz.
Bij spoed kan er dus niet gehandeld worden!
Noch de minister, noch verzekeraars willen ons bedrijf dat voor een belangrijk deel ongecontracteerde zorg biedt laten contracteren. Daarmee zijn we reeds vijf jaren bezig. De grootste verzekeraar in de regio biedt een contract voor onze 800 cliënten in behandeling waarmee we binnen half jaar failliet zullen zijn. Zo maakt de minister een regime wat ongecontracteerde zorg onmogelijk maakt en die minister zegt dat contracteren eenvoudiger moet worden, en stelt de verzekeraar te contracteren wat niet waar is. Op dit moment hebben we een juridische procedure hierover lopen. We verwachten er niets van, maar hebben het in elk geval gepoogd.
Bijzonder treurig als het zover komt. Vanaf de eerste aankondiging hebben wij ons bezwaar kenbaar gemaakt. Gelukkig komt er nu meer aandacht voor. De afspraak in het HLA wijkverpleging was het bevorderen van contracteren. Zorgen dat verzekeraars meer inspanning verrichten, de arbitraire criteria (omzet te laag) laat vallen en betere En fatsoenlijke contracten biedt aan zorgaanbieders. Nu komt een wetsvoorstel dat niets doet om de contractering te bevorderen maar probeert de zorgaanbieders nog verder in de hoek te zetten en mes op de keel. En het verlies van vrije keuze voor de burger. De maatschappelijke discussie gaat over pluriformiteit in de samenleving; in de zorg wordt die door dit kabinet de nek omgedraaid.
Ik lees alleen maar repressieve maatregelen om een contract te nemen aantrekkelijker te maken. De nekklem wordt voor de politie afgeraden om in te zetten maar in de zorg wordt hij blijkbaar ingevoerd als pressiemiddel. Tekenen bij het kruisje en verder je bek houden, anders…
“Als verzekerden alle hinder willen vermijden, kunnen ze altijd nog kiezen voor een restitutiepolis, is het idee.” Ja hier waren we al bang voor. De vrije zorgverlenerskeuze alleen voor mensen met een goed gevulde portemonnee.
We zijn weer terug bij af. Voor de huidige zorgverzekeringswet (zvw) van 2006 hadden we het ziekenfonds en particuliere zorgverzekeringen. In ziekenhuizen lagen ziekenfonds verzekerden op kamers met meerdere patiënten, de particulier verzekerde lag op zijn hoogst met 1 andere op een kamer. Naar dit onderscheid gaan we dus weer.
De geest van de zvw 2006 was dat we dit onderscheid geslecht zou worden. Dat lukte de eerste jaren ook goed. Tot Mark Rutte in 2010 aan de macht kwam en in 2012 de budgetten instelde in de zorg. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan met de toegankelijkheid van de zorg, langere wachttijden en minder uitgebreide zorg vooral in de wijkverpleging en de GGZ.
De wet zal wel door de Tweede Kamer komen want daar heerst het kabinet in de fracties met ijzeren vuist, de Eerste Kamer zal een moeilijker hinderpaal worden voor het kabinet. Laten we hopen dat de Eerste Kamer een spietspaal wordt voor deze wet.