Het ministerie van VWS heeft vergevorderde plannen om vanaf volgend jaar de wooncomponent uit de laagste twee zorgzwaartepakketten (zzp’s) in de verpleging en verzorging te schrappen. Dat gebeurt in het kader van scheiden van wonen en zorg. Dat zegt althans algemeen directeur Michiel Wentges van BOB Advies.
Wentges heeft van ingewijden binnen de
ik word nu verzorgd door mijn vrouw,die weet precies wat ze moet doen, als de pijn te erg word,ze krijgt een vergoeding uit de awbz/pgb,4000 euro per jaar,omgerekend in uren is dat veel te weinig een zorginstelling is wel het 4 voudige of nog meer,velthuizen van zanten wil dat ze als vrijwilliger mij gaat verzorgen,dus geen pgb meer,ik zal maar niet schrijven wat voor gadachten ik over haar heb en wat ik haar toe wens,laat ze eens nadenken dat dit de goedkoopste zorg is daar mag mijn vrouw toch wel wat voor terug hebben,m vr gr.
Als ik bovenstaande stuk goed begrijp gaat het verdwijnen van de wooncomponent alleen op voor de ZZP 1 en 2 in de VV. DE LVG blijft buiten beschouwing voor nu. Wat wel belangrijk is, is dat door middel van het betalen van bijvoorbeeld huur er de mogelijkheid moet blijven bestaan dat cliënten met een ZZP 1 en 2 intramuraal kunnen wonen. Ook mensen met een lage ZZP kunnen erg gebaat zijn bij de sfeer van een intramurale setting. Het voorkomt isolement bij ouderen die zorgbehoevend zijn. Meer verzorging thuis is niet voor iedereen de beste oplossing en daar wordt nu niet naar gekeken.
In het artiekel staat “ligt voor de hand omdat de meeste cliënten met deze pakketten al in hun eigen huis wonen”. Dit geldt niet voor clienten met een LVG-indicatie. LVG1 komt welliswaar steeds minder voor en de tendens naar ambulantisering voor deze groep clienten neemt steeds meer toe, maar als je kijkt naar de clienten met een zzp LVG2 dan is dat in heel veel gevallen nog niet het geval. Het schrappen van de NHC bij deze zzp zal voor instellingen met alleen maar LVG clienten wel eens heel hard kunnen aankomen.