Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn hebben afgelopen vrijdag hun visie op de arbeidsmarkt in de zorg aangeboden aan de Tweede Kamer. Volgens koepelorganisaties VGN en ActiZ, schetsen de bewindslieden met hun visie een te rooskleuring beeld.
Uit de arbeidsmarkteffectrapportage van VWS blijkt
Wanneer worden ze daar in Den Haag, nu eens wakker! Dit hele land wordt naar de k…. geholpen door dat stelletje onbenullen.
Ze helpen met dit beleid alles om zeep, door het inzetten van duurder in veel gevallen overgekwalificeerd personeel wil men tot besparingen komen. Dit werkt niet daar komt men nu achter, de kosten blijven stijgen en er gaan veel arbeidsplaatsen verloren.
Het wordt tijd dat alle luchtfietsers en voorspellers eens zelf in de zorg gaan werken en gaan kijken wat er nou écht (niet meer) gebeurt op de werkvloer.Het wordt ook tijd dat ze eens gaan kijken waar het geld voor de zorg nou écht blijft.En ik vraag me af of wie dan ook van de luchtfietsers eens even uit wil gaan rekenen wat er voor haar/zijn zorg wordt betaald en wat hij/zij er nou eigenlijk voor terug krijgt en of dát acceptabel is.Want ik zie wel, dat als het voor mevrouw of mijnheer Jansen is, dat het hun snel goed genoeg is, maar stel dan de vraag maar ‘zou je het zo voor jezelf of voor je moeder willen?’
En…. welke medewerkers die wordt ontslagen en via de achterdeur voor een lager salaris met een tijdelijk contract weer aan wordt genomen heeft nog de motivatie om op die manier zorg te gaan verlenen?
Het kabinet zorgt voor de grootste sanering ooit in het publieke domein. Lees de bezuinigingsplannen van het kabinet als de begroting van een non profit organisatie. 75% van de bezuiniging is dan op personeel.
Bezuinig je 26 miljard dan is 19,5 miljard daarvan personeel. reken werkgevers bruto € 50.000,- per medewerker dan verliezen we in totaal 390.000 FTE in het publiek domein.
VWS ontreddert de sector door permanente reorganisatie, er worden zelfs verpleegkundigen ontslaan omdat ze te duur zijn.
De broodnodige mensen in de zorg op straat keilen om ze straks voor minder geld of met slechter statuut weer aan te nemen is blijkbaar wat VWS onder arbeidsmarkt in de zorg. Absurd om dit geknoei met ‘marktwerking in de zorg’ verder te zetten terwijl op beleidsniveau perfect te plannen is hoeveel verzorgenden en verpleegkundigen we straks nodig hebbben.