Het ministerie van VWS gaat de subsidies voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties terugbrengen van 43 miljoen naar 25 miljoen euro in 2015. Ouderenorganisaties krijgen helemaal niets meer. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde Landelijke nota gezondheidsbeleid.
Samen met staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten
De minister wil MEER voor MINDER geld; het NCZ bewijst al 10 jaar dat dit kan! http://www.ncz.nl
Wie rekent mij voor dat er bezuinigd MOET worden in de ZORG en hoeveel ? en Waar ? en waarom? en vooral waarom niet
DAAR?? u weet wel ??
Tja, er zal bezuinigd moeten worden dus ook hier. Zo lang dit geld dan ten goede gaat komen a.d. zorg kan ik mij er wel in vinden.
@ Ed. De cliëntenorganisaties hebben inderdaad weinig invloed, maar dat is niet omdat de zorgverzekeraars zo actief zijn. In tegendeel, de zorgverzekeraars laten het afweten bij vrijwel alle zaken die niet direct over kostenbeheersing gaan. Hun bijdrage bij de kwaliteitskaders is grotendeels verwaarloosbaar. Zolang de cliënten niets met kwaliteitsinformatie doen is dat misschien niet zo verrassend. Het gebrek aan interesse onder cliëntenorganisaties is moeilijker te verklaren. Ik had verwacht dat de achterban wel zou gaan klagen toen bleek dat wij in Nederland vrijwel alleen procesindicatoren rapporteren terwijl het in andere landen wel mogelijk is om de voor cliënten belangrijke uitkomsten te rapporteren. Helaas niets… Cliëntenorganisaties maken er een potje van, maar worden niet gecorrigeerd. Dan is (weg)bezuinigen de enige optie. Het is echter niet duidelijk wie er nu moet opkomen voor de belangen van de consument. VWS zelf is vooral gevoelig voor de belangen van de machtige brancheorganisaties. Er zal een partij moeten zijn die voor de consument opkomt.
De afgelopen jaren was het beleid van VWS dat er sprake was van 3 partijen. De zorgaanbieder, de zorgverzekeraar en de patient zou de derde partij zijn, die gelijkwaardig mee kon onderhandelen. Het is duidelijk dat de zorgverzekeraar meer macht gekregen heeft en dat de patient(organisatie) als volwaardige 3e partij weggestreept kan worden.
Dat is een forse bezuiniging op de cliëntenorganisaties. Ik denk dat er naast samenwerking ook echt keuzen zullen moeten worden gemaakt. Dit is misschien het moment voor cliëntorganisaties om te besluiten dat zij niet meer meewerken aan legitimeren van beleid via overleggen en stuurgroepen. Ik denk dat de afgelopen jaren duidelijk hebben gemaakt dat de organisaties geen wezenlijke bijdrage hebben geleverd.
… en er wordt gestopt met onderzoek dat onvoldoende praktisch toegepast kan worden, tja dat doet pijn. Ik zit juist in deze hoek omdat mijn onderzoek fundamenteel is. Toch heb ik altijd rekening gehouden met een rationalisering van onderzoeksgelden. Ik vond het altijd onbegrijpelijk dat een klein land dat zelf vrijwel geen voordeel heeft van mijn onderzoek, dat wel wil financieren. Ik heb altijd verwacht dat de Nederlandse onderzoeksmiddelen eens zouden worden geconcentreerd op vragen die vooral, of zelfs alleen, relevant zijn voor Nederland. Gezondheidszorgonderzoek is daar waarschijnlijk het beste voorbeeld van. Maar dat publiceert niet (goed), en zeker niet als het vooral relevant is voor Nederland. Dit is dus een klap voor de positie van Nederlands onderzoek in de wereld. Begrijpelijk misschien, maar daardoor niet minder erg.