De ingezette hervormingen zijn pas het begin. De basis is gelegd en bestuurders, zorgprofessionals, patiënten en verzekeraars zijn nu aan zet om de veranderingen echt succesvol te laten zijn. Dat stellen minister Schippers en Van Rijn in de VWS begroting 2015.
Om de hervormingen te laten slagen
Opmerkelijke tegenstelling:
Meer innovatie vanuit het werkveld ten opzichte van sturen op uitkomsten vanuit zorgverzekeraar > wie initieert nu wat in de ordening?
Persoonlijke opvatting:
Sturen op uitkomsten zorgdiensten prima. Echter wanneer je die niet afzet tegen de totale (bedrijfsmatige) continuïteit en (maatschappelijke) duurzaamheid van organisaties, kunnen er bedrieglijke situaties ontstaan…
Denk je dat je kwaliteit inkoopt, en is de organisatie jaar later failliet omdat het juiste gesprek/informatie blijkbaar niet gevoerd/overlegd is…
Met andere woorden wanneer de financier A zegt moet ze ook B zeggen en notitie nemen van het totaal (immers zorgverlenen is gedelegeerde verantwoordelijkheid), wat ons inziens nog met onvoldoende diepgang gebeurt…
Er is zeker geen sprake van wildgroei aan keurmerken op dit terrein. Het Improvement Model is bijvoorbeeld nog een ”vreemde eend in de bijt”
Echte innovatie is buiten de eigen comfortzone te treden… en dat kost tijd. Dat geldt net zo goed ook voor financiers, toezichthouders en koepelorganisaties, hoewel het absoluut ”de koninklijke weg” is wanneer zorgaanbieders of ziekenhuizen zichzelf breder kunnen verantwoorden en legitimeren dan sec de uitkomsten op een product of dienst (doelrealisatie nieuwe stijl zeg maar).