“Zowel organisaties als medewerkers willen flexibel kunnen zijn. De traditioneel gegroeide benadering – een vaste, weinig flexibele kern met daaromheen een schil van externe krachten – heeft haar grenzen bereikt. In de praktijk is een beweging zichtbaar naar waardegedreven flexibiliteit. Hierin komt niet alleen de totale populatie (vast en flex) in beeld, maar ook de inrichting en inzet van personeel in organisaties. Daarbij verschuift de focus van beheersing van kosten van arbeid naar het verbeteren van het rendement op arbeid.” aldus Allard Rietberg.
Achterhaalde tweedeling
Veel organisaties onderschrijven de noodzaak van ‘flexibel organiseren’. Deze noodzaak komt voort uit snelle en grillige ontwikkelingen in de zorg. Hierdoor is het voor instellingen van belang een flexibele personele bezetting te realiseren. In de praktijk blijft die flexibiliteit echter nog vaak beperkt tot ‘meer tijdelijke krachten inzetten’. Daarmee ontstaat in het managen van medewerkers én in hun inzetbaarheid een tweedeling tussen vaste en flexibele krachten. Die tweedeling stamt in wezen nog uit de piek-ziek benadering van flexibiliteit. Dat is verre van optimaal en past ook niet meer bij de behoefte van medewerkers. Uiteindelijk gaat het erom de juiste medewerker, op het juiste moment en op de juiste posities beschikbaar te hebben. Alleen zo kun je de juiste zorg blijven verlenen.
Integraal waarde toevoegen
Rietberg en zijn team spreken regelmatig met directies en bestuurders van (academische) ziekenhuizen en zorginstellingen over nut en noodzaak van flexibilisering. “Leg de focus op integrale flexibilisering van álle medewerkers en op het toevoegen van waarde voor en door die medewerkers. Daarmee verbetert het rendement op arbeid voor de organisatie, vermindert de kwetsbaarheid en wordt ook de tevredenheid van medewerkers en hun duurzame inzetbaarheid verhoogd.” aldus Rietberg. “Waardegedreven flexibilisering draagt – mits goed georganiseerd – in hoge mate bij aan het realiseren van de strategische doelstellingen van een organisatie. Die beweging op gang brengen is overigens altijd een kwestie van maatwerk en vraagt om sociale innovatie.”
Waardegedreven flexibiliteit: wendbaarheid en waarde voor mensen
Van human resources naar human value
In een dynamische omgeving die om toenemende flexibiliteit vraagt, wordt arbeid een dominante factor in het strategische beleid van iedere organisatie. De medewerker wordt daarmee een steeds belangrijkere factor voor succes. Dat vraagt om concrete duiding van de waarde die arbeid toevoegt. Het gaat om antwoorden op vragen als: ‘Welke waarde voegen het werk en de organisatie toe voor de medewerker?’ ‘Welke waarde voegt een medewerker toe aan het zorgproces van mijn organisatie en de patiënt of cliënt?’
Wie de ambitie heeft om een waardegedreven flexibele organisatie te creëren, moet antwoord kunnen geven op deze vragen. Dan pas kan de organisatie vanaf strategisch niveau de juiste beslissingen nemen ten aanzien van de te volgen HR-strategie. Dit vraagt om een andere benadering van medewerkers. Een benadering die niet uitgaat van medewerkers als ’te benutten bronnen’, maar veel meer van het centraal stellen en waarderen van medewerkers, onafhankelijk van de contractvorm. Van human resources naar human value.
Benieuwd hoe u waardegedreven flexibilisering kunt organiseren? Neem contact op met consultancy@randstadgroep.nl.