Stop de overvloed aan vitaliteitscursussen en leefstijlprogramma’s. Versimpel het HR-beleid en richt je op zaken die voor zorgprofessionals echt van belang zijn. Die oproep doet Anouk ten Arve, gezondheidsexpert bij Stichting IZZ, in haar boek ‘Zuurstof voor zorgprofessionals’. ‘Doe minder met meer impact.’
Een gemiddelde zorgorganisatie heeft al gauw
Uit mijn hart gegrepen Anouk! “Doe de goede dingen (en niet teveel) en doe die dingen goed!” Dit geldt ook voor HR/P&O afdelingen (in de zorg).
Ik ben het met je eens. In het tweede deel van het boek gaat het over een aanpak op individueel, team en organisatieniveau. Het creëren van een gezonde en gezamenlijke aanpak van de werkkenmerken levert direct fysieke en mentale gezondheidswinst op, daar heb je dan geen vitaliteitsweek voor nodig.
Dag Anouk, mooie oproep doe je! Ben het ook helemaal met je eens dat je beter een paar dingen goed kunt doen, dan heel veel initiatieven maar half. Gezondheidsweken of dagen vind ik niet zoveel mis mee, als ze maar zijn ingebed in breder beleid dat ook oorzaken en stressoren aanpakt.
Dank je wel!
Mee eens dat een gezondheidsweek kan werken als het onderdeel is van het grote programma, dat de activiteiten die worden aangeboden passen bij de visie en taal van de organisatie 🙂
Waar het me ook om gaat is dat het organiseren van gezondheidsweken zoveel tijd kost voor HR. Tijd die misschien beter ergens anders ingestoken kan worden.
Met inzet van zogenaamde Medical Scribes realiseerde prof Jacqueline de Graaf een aanzienlijke verlaging van de werkdruk op de SEH van RadboudUMC. Goed getrainde medisch studenten (scribes) nemen daar veel administratieve werkzaamheden over van aios en specialisten. Steeds vaker huren ziekenhuizen en GGZ instellingen scribes in voor het ondersteunen van artsen. De gemiddelde tijdwinst is 1.5 – 2 uur per dag. Dat komt de balans werk – prive ten goede. Groot voordeel: de vermindering van werkdruk is al merkbaar na een paar weken (inwerktijd scribes). Zie verder: http://www.laatdedokterdokteren.nl
Mooie tip!
Eens met de stelling dat onnodige programma’s geen waarde toevoegen, echter pleit ik wel voor een aanpak op zowel organisatie, team en individueel niveau. Er kan met de juiste aanpak wel degelijk zowel fysieke als mentale gezondheidswinst geboekt worden en werkgevers kunnen hier een enorme positieve bijdrage leveren als catalysator. Er zijn vandaag maar een beperkt aantal partijen die de impact ook daadwerkelijk meetbaar maken. Het begint bij het goed in kaart kunnen brengen van de behoeften en dan gericht de interventies op de verschillende niveaus in te zetten en te meten. Eens dat dit verder moet gaan dan een one-off “vitaliteitsweek”.