Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Weggooien van medicijnen kost miljoenen

Redacteur KinderopvangTotaal
Het medicijnafval is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. Het gaat om medicijnen die vaak nog bruikbaar zijn. Investeren in recycling kan het probleem oplossen, maar zowel fabrikanten als zorgverzekeraars verzaken. De geschatte kosten van de verspilling zijn 100 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Weggooien van medicijnen kost miljoenen

Afgelopen jaren hebben apothekers voor honderden

Registreren

20 REACTIES

  1. Beste jj dan is er in gasthuizen genoeg opnamecapaciteit voor uw behandeling . Trouwens waarom kunt u er niet tegen ? Heb ik ongelijk ?? Voelt u zich aangesproken ?? Graaien mag ,maar fulmineren daartegen niet ?? Vreemde opvatting, maar ik word daar niet onpasselijk van .

  2. Lees alle reacties
  3. Wat veel erger is dan 100 miljoen euro wegsmijten , is dat verzekerden door hun zorgverzekeraarsgieren worden belazerd , jawel BELAZERD, zoals Tros RADAR GISTEREN , MAANDAG 22. OKT 2012, AANTOONDE !!! Er is PREFERENTIEBELEID, HISTORISCHE PRIJZEN , PAKJESPRIJZEN ( GEEN SINTERKLAAS, WEL ZWARTEPIET ??), EN LAAGSTE-PRIJSGARANTIE !!Een voorbeeld toonde aan dat een woekerverzekeraar Euro 190,00 berekende voor en aftrok van het eigen risico voor medicijnen die NORMAAL bij de apotheek euro 49,00 kosten. Jaja tis me wat ?? En wij maar afgeven op die ……..bende op Curacao ??? Ziekenhuizen komen nu trouwens patienten tekort. Weggooien van medicijnen zorgt misschien voor minder bijwerking-gerelateerde ziekenhuisopnamen ?? Tja tis me wat ?? 130,00 euro meer eigen risico , maar, JOEPI , 50 eurocent per maand minder premie . WAT EEN FOOI/WINST!!

  4. Vraag al vele jaren onaangebroken verpakkingen en strips terug van patienten, die om eoa reden veel pillen over hebben.
    Deel ze als proef voor 2-4 weken uit aan andere patienten,
    die een indicatie voor het middel hebben.
    Vroeger als huisarts, ben nu specialist, deed ik dit ook!
    Werkt prima, bespaart veel geld, is lekker burgerlijk ongehoorzaam, volledig verantwoord en patienten vinden het prima na goede uitleg.(Zowel donor als ontvanger en kan zonder codicil….)
    Ik denk, dat er wel meer dokters zijn, die het zo doen ipv laten vernietigen (=kapitaalsvernietiging)

  5. En daar komt nu pas de overheid achter dat er voor miljoenen wordt weggegooid aan medicijnen!! Hoe komt het toch allemaal dat de ziektekostenverzekering elk jaar fors omhoog moet. Nu nog minder managers in de ziekenhuizen en wij zijn dan op de goede weg!

  6. Er daar komt nu pas de overheid achter dat er voor miljoenen wordt geggegooid aan medicijnen!!
    Hoe komt het toch allemaal dat de ziektekostenverzekering elk jaar fors omhoog moet.
    Nu nog minder managers in de ziekenhuizen en wij zijn dan op
    de goede weg!

  7. En die ene huisarts die openlijk medicatie in heromloop bracht is voor het tuchtcollege gedaagd en er met een waarschuwing vanaf gekomen omdat het nooit weer zou doen. Hij overtrad de wet op de geneesmiddelenverstrekking, hij had geen apotheekvergunning. Tja, dat helpt dus ook niet. Er waren veel huisartsen die zo deden, ik ken er iemand die had voor 80.000-100.000 gulden had, naar zijn schatting en ook de mijne, ik heb het gezien. Maar die is er maar mee gestopt.

  8. Exact Pierre, waarom gaan patiënten naar een (huis)arts en laten medicijnen voorschrijven? Vervolgens gaat men naar een apotheek om de medicijnen op te halen. Thuisgekomen blijven ze in het keukenkastje staan. Een therapietrouw van max 30% houd in dat bij de 70 van de 100 patiënten bovenstaande gebeurd!
    Natuurlijk is dat ook de schuld van de zorgverzekeraar, zorgverlener, zorg…. toch??

  9. Het is zonde dat medicijnen weggegooid worden. Echter veel oplossingen om dit te beperken maken het juist duurder. De apotheek rekent een vate prijs voor de verstrekking van een recept, zo’n 7 euro. Nu vaak op stofnaam wordt voorgeschreven en op veel pillen geen patent meer zit zijn de verstrekkingskosten vaak duurder dan de pillen zelf. Je kan dan, als je alleen in geld denkt, beter voor 3 maanden voorschrijven, met het risico dat sommige mensen voor 2 maanden weg zullen gooien, dan bij iedereen voor beperkte tijd (2-4 weken) voorschrijven. Doordat de apotheek dan frequenter de afleveringskosten in rekening moet/mag brengen ben je uiteindelijk veel duurder uit.

  10. De verspilling is nog veel groter! In zorginstellingen wordt alles wat retour komt naar de apotheek en behalve de duurdere medicijnen gewoon weggeknikkerd. Het is duurder om die medicijnen voor hergebruik geschikt te maken. Er gebeurde ook veel fouten mee. Overigens zou de belangrijkste stimulans van hergebruik van de Inspectie (IGZ) moeten komen.

  11. En dit gebeurt al TIENTALLEN JAREN in de zorg!!! Dit is ook nodig want buiten de industrie (dus ook werkgegelegenheid) verdient de overheid hier ook flink aan! Het controleren op proper gebruik van overheidsgeld was en is niet een van de allersterktste punten van de overheidsinstellingen. En nog steeds niet! Zowel landelijk en regionaal. Ambtenaren zitten veel liever achter hun computertje. Zijn ze veilig en niet verantwoordelijk.

  12. Misschien kan iemand me uitleggen welke intrensieke motivatie fabrikanten zouden hebben om een grotere omzet om te buigen naar bewust en verantwoordelijk omgaan met publieke middelen?
    Dat zorgverzekeraars hier kansen op bezuinigingen laten liggen die nu eens niet de portemonnee van de burgers raken is dieptriest maar tegelijkertijd tekenend voor de situatie in zorgland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.