Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig Zorgvisie-lezers hebben vertrouwen in de plannen van het kabinet

Onder Zorgvisie-lezers is weinig vertrouwen in de plannen die het kabinet afgelopen week presenteerde. Van de 71 lezers reageerden er 60 negatief op de poll die vroeg naar het vertrouwen. "Ik heb nog geen enkel plan van het kabinet gezien waarvan ik dacht: zij snappen hoe de zorg werkt."
Beeld: Canva

Lezers die positief reageerden, zien het kabinet als een nieuwe kans. “Vorige regeringen met Schippers/Helder waren enkel aan het slopen, dat kan ook”, reageert iemand. Een ander schrijft: “Het zal niet opeens allemaal opgelost zijn… want het geld zal verdeeld moeten worden en er zijn meer belangrijke zaken in Nederland. Maar heb er vertrouwen in dat er binnen de mogelijkheden aandacht zal zijn voor de zorg.” Een CFO in de ggz hoort in het kabinet “eindelijk een realistisch geluid”. Een raadslid: “De huidige kritische politici zijn zelf in de laatste twintig jaar niet in staat gebleken de problemen op te lossen. Hypocrisie ten top dat geklaag.”

Loze beloftes

Sommige lezers vinden dat het kabinet de juiste kant op gaat, maar zij missen de onderbouwing en uitvoerbaarheid van de plannen van het kabinet. “Mooie woorden. De geschiedenis leert dat het daar bij blijft.” “Deze doelen zijn in woorden mooi, echter in praktijk moeilijk uitvoerbaar. Door de onderliggende financiële keuzes die gemaakt worden zijn ze mijns inziens volledig onhaalbaar.” “Dit kabinet komt met veel beloftes, maar zoals het CPB aangeeft, ontbreekt het aan concrete plannen om de beloftes waar te maken.” Een onderzoeker stipt aan dat wordt geroepen dat preventie belangrijk is, maar er wel op wordt bezuinigd. “Er zitten tegenstrijdige plannen in, of plannen die al jaren niet van de grond komen zonder een onderbouwing waarom het nu wel lukt”, schrijft een gemeenteraadslid.

Luchtfietserij

Er zit geen langetermijnvisie in deze plannen, vinden meerdere lezers. Zij zien in de plannen geen heil. “Luchtfietserij zonder enige onderbouwing, ook op langere termijn. Hiermee gaan we de stijgende zorgvraag en tekort aan personeel zeker niet opvangen.” Een bestuurssecretaris in de ouderenzorg: “Er is nog weinig uitgewerkt, er is regelmatig geen onderbouwing en er ontbreekt regelmatig realisme in de plannen. Het lijkt veel geblaat en weinig wol.” Wensdenken, noemt een andere lezer het. Een directeur in de thuiszorg: “Het kabinet stelt vooral zaken uit en pakt zaken amateuristisch aan waardoor resultaat op zijn best zeer beperkt is. Schept eerst zelf chaos om daarna eigen gemaakte problemen met veel communicatie slecht op te lossen.”

Weinig kennis

Lezers vinden dat het kabinet te weinig kennis heeft. “Ik heb nog geen enkel plan van het kabinet gezien waarvan ik dacht: zij snappen hoe de zorg werkt”, schrijft een lezer. Een transitiemanager ziet alleen maar “gebakken lucht, geen deskundige minister en een regeerprogramma met alleen maar holle frasen. Een orthopeed: “Ook dit kabinet heeft geen weet van de oorzaken van verdwijnen van onze preventiekennis of over het enorme gebrek aan goede lichamelijke opvoeding van het kind. De razendsnel oplopende chroniciteit, nu al onder de jeugd, gaat onze economie eenduidig schaden. Geen van hun plannen gaat iets veranderen.”

Personeel

Het thema ‘personeel’ wordt meerdere keren aangehaald in de reacties. “Deze plannen dragen niet bij aan het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg. Zonder die mensen zal de zorg steeds minder toegankelijk worden. gun verpleegkundigen ajb ook een reëel salaris, net zoals voor het onderwijs.” Lid van een adviesraad: “Het blijft slecht voor alle gepensioneerden. Ik mis al 30 procent pensioen.”

Eigen risico

Ook het eigen risico wordt een aantal keer genoemd: “De meest in het oog springende maatregel is de halvering van het eigen risico en latere afbouw. Het is bekend dat deze populistische maatregel extra geld kost en leidt tot langere wachttijden!” De lezer mist leiderschap. “Natuurlijk is de bureaucratie te groot (zero mistake attitude) en daarvoor is een cultuuromslag nodig, die ik niet zie in de plannen. Daarnaast is onze totale productiecapaciteit in de ziekenhuizen veel te hoog; operatiekamers en scanners worden meestal 40 uur of minder (van de 168 uren in een week) gebruikt en daarom gaat daar ook veel geld verloren. Daarvoor is leiderschap nodig die ik ook niet zie.”

Verkeerde keuzes

Sommige lezers vinden simpelweg dat er verkeerde keuzes worden gemaakt. “Geen basiswaarden als solidariteit, integriteit, lange termijn visie, oplossen van fundamentele problemen, zoorg boor de vluchteling die hulp nodig heeft.” Een reumatoloog ziet “dezelfde loze kreten als vorige kabinetten. Geen concrete plannen en 180 graden draai op eerder gedane uitspraken van mevrouw Agema en de PVV. Kwade wil is niet uit te bannen bij private equity. Halveren van het eigen risico geeft een jaar voor invoering al problemen door niet te vullen omzetplafonds. Bezuiniging op het IZA is crimineel. Iedereen gaat nu juiste kant op en het kabinet gaat korten. Het bedrijfsleven gaat voor de zorg…”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.