Het Zorgverslimmers festival kende een stevig inhoudelijk programma, waarin onder andere de plannen en ontwikkelingen van Medicore, Fierit, 6Gorilla’s en Cure4 aan de orde kwamen. Data consultant Quintijn Aman trapte af met een oproep om de zorg slimmer en efficiënter te maken op basis van data. En zorgvernieuwer Teun Toebes – die ruim drie jaar op een gesloten afdeling voor dementerenden in Utrecht Amelisweerd woonde en vervolgens de wereld over reisde voor zijn documentaire ‘Human Forever’ – sloot af met een bevlogen keynote over echt sámen leven als remedie tegen de institutionalisering. “Zorg dat er leven is, dat maakt van een instelling een thuis in plaats van een huis”, zo hield hij de zaal voor.
VR-bril voor EMDR
Daarna werd het tijd voor dagvoorzitter Eva Eikhout om de awards uit te reiken. Jeroen Slootmans, winnaar van de Zorgverslimmer award in 2023 met een locatiecommunicatiesysteem voor de jeugdzorg, vertelde hoeveel impact de prijs maakte. Maar staar je niet blind op slimme technische oplossingen, waarschuwde hij. “Techniek is maar een middel. Het gaat er om dat we anders tegen de zorg gaan aankijken.” Daarna reikte Boris Hololtcheff, CEO van Tenzinger, de publieksprijs uit aan Ilse Verveer, Data Innovatie Lead bij Mental Care Group. Zij kreeg de meeste internetstemmen voor de virtual reality-toepassing waarin mensen met trauma zelf aan de slag kunnen met EMDR. Op deze manier kan een deel van de behandelingen – met name het herhalen van EMDR bij bepaalde herinneringen – buiten de behandelkamer plaatsvinden. Dat moet de druk op de ggz verlichten, zodat andere cliënten sneller kunnen worden geholpen.
Pilot
Mental Care Group onderzocht met behandelaren welke toepassing in VR veelbelovend was. Uit deze verkenning kwam naar voren dat EMDR in VR goed aansluit bij de behandelpraktijk, zo legde Ilse Verveer uit. Ze benadrukte dat de VR-toepassing niet bedoeld is als vervanging van de traditionele behandeling, maar ter ondersteuning daarvan. “Tijdens de eerste sessies wordt gekeken of het geschikt is voor een cliënt en of hij of zij openstaat om er mee aan de slag te gaan. Vervolgens krijgt iemand twee weken een VR-bril mee naar huis.” In de bril worden vragen gesteld over de beleving van de traumatische herinneringen, over hoeveel spanning iemand ervaart en waar ze dat in voelen. Dit is vergelijkbaar met het EMDR behandelprotocol. Pas als de spanning echt lager wordt, of maximaal na een half uur, is de sessie afgelopen. Na afloop komt de cliënt bij de behandelaar en worden de ervaringen geëvalueerd. De gegevens uit de VR-bril zijn dan te zien in een dashboard. De toepassing is inmiddels getest bij zo’n zestig cliënten. De bevindingen worden nu geanalyseerd. Dit jaar zullen de VR brillen bij nog meer vestigingen van de Mental Care Group worden ingezet. Ervaringen die zijn opgedaan tijdens de pilot worden ingezet voor de doorontwikkeling van de VR-toepassing, het trainen van behandelaren, de technische ondersteuning en het inregelen van operationele aspecten.
Draadloze oorsensor voor vitale functies
Oud-winnaar Yvette Roke overhandigde de Zorgverslimmer award 2024 aan Paola Vasters, Product manager bij FastFocus. De jury koos voor de oorsensor vanwege de impact die het kan hebben op de zorg en vanwege de schaalbaarheid van de ontwikkeling. Het zogenaamde FastFocus Vital Signs Monitoring System maakt gebruik draadloze oorsensoren om vitale parameters als saturatie, ademhalingsfrequentie en polsslag te meten en om iemands houding en bewegingsintensiteit door te geven. Dit maakt 24/7 monitoring ook op reguliere verpleegafdeling mogelijk. Nu gebeurt 24-uurs monitoring alleen bij kritische patiënten zoals op de op IC. Zo kunnen veranderingen in iemands toestand vroeg worden gesignaleerd, wat uiteindelijk leidt tot minder druk op de zorg. Ook merkt Paola veel interesse vanuit verpleeghuizen en revalidatiecentra.
Integreren in workflow
Paola Vasters was volledig verrast door de award. “Ik had dit niet verwacht, dus ik was ook niet zenuwachtig.” Binnen FastFocus wordt al jaren gewerkt aan deze vorm van monitoring, die een beetje is afgekeken van de oorsensoren bij koeien van ons zusterbedrijf CowManager, zo legt ze uit. “Het is de bedoeling om deze methodiek zoveel mogelijk te integreren in de werkwijze van verpleegkundigen. Daarom zoeken we de samenwerking met onafhankelijke slimme notificatieapps . Het mooiste is als alle notificaties van verschillende medische producten op één zorgtelefoon binnenkomen en alle metingen direct in het EPD terechtkomen.”
De oorsensor wordt de komende tijd uitgeprobeerd bij Zinzia Zorggroep in Wageningen en in een aantal Nederlandse ziekenhuizen, vertelt Paola. “Daarbij focussen we vooral op hoe we dit het beste kunnen inpassen in de workflow van verpleegkundigen. Hun werk is mede door minder personeel en toename in eenpersoonskamers erg veranderd. Ze kunnen niet meer de hele dag in de buurt van de patiënt zijn, en de controle door medepatiënten ontbreekt. Daardoor wordt het bijvoorbeeld moeilijker om vroegtijdig signalen van achteruitgang op te merken. Dus dit biedt een mooi hulpmiddel.” Daarnaast willen de ontwikkelaars kijken of ze de algoritmes verder kunnen verslimmen, zodat ze mogelijk zelfs voorspellend kunnen werken. Daarnaast willen ze samen met ziekenhuizen ontdekken of het systeem ondersteuning kan bieden bij de ontslagbeslissingen. Een volgende stap is om de oorsensor ook thuis in te kunnen zetten. Het apparaatje zit comfortabel genoeg, laat Paola zien. Zij heeft het zelf de hele dag van de uitreiking al in. Het is alleen nog niet bekend wat haar waarden waren op het moment dat ze de award had won.